Der er en tikkende bombe under det danske sundhedsvæsen, og måske ser vi faktisk ind i slutningen på velfærdssamfundet, som vi kender det.
Den dystre melding kommer fra en overlæge og en hospitalsdirektør i en artikel fra Ugeskrift for Læge.
På Bispebjerg Hospital mangler man i skrivende stund 18 ud af 39 anæstesisygelejersker, og konsekvensen af den mangle er, at kirurgerne må bruge tid på at administrere ventelister i stedet for at operere.
Det fortæller overlæge Tim Houbo Pedersen på Idrætskirurgisk Enhed på netop Bispebjerg Hospital:
"Patienter venter i halve og hele år på deres operation. Det er en nedadgående spiral, lidt ligesom når du skyller ud i toilettet, så kører det bare rundt og rundt i ring indtil hele den planlagte operationskapacitet ligger i kloakken."
Konsekvenserne kan være langt større
Da Ugeskrift for Læger får fat i hans hospitalsdirektør til en kommentar til situationen, bliver den ikke beskrevet mildere.
Kristian Antonsen er hospitalsdirektør på både Bispebjerg og Frederiksberg Hospital, og han fortæller, at der er en overordnet udfordring med store befolkningsårgange, der lever længere og sandsynligvis får behov for flere sundhedsydelser.
Når 24/7-opgaven i sundhedsvæsnet så virker til at have en afskrækkende virkning på muligt personale, ender problemet med at blive så stort, at det kan få uoverskuelige konsekvenser:
"Måske ser vi i virkeligheden afslutningen på velfærdssamfundet, som vi kender det", siger Antonsen til Ugeskrift for Læger.
Ventetidsgarantien er problemet
Tim Houbo Pedersen har blikket rettet mod Christiansborg, når han skal pege på årsagen til de voksende problemer. For når anæstesiafdelinger ikke formår at fastholde og tiltrække personale, så skyldes det især det, han kalder "den politiker-tildelte ret til hurtigere behandling i privat regi".
Det er nemlig kun de simpleste operationer på de raskeste patienter, som kan foretages på privathospitaler. Dertil kommer, at det erfaringsmæssigt kun er omtrent halvdelen af de såkaldt "simple" patienter, der bruger deres ventetidsgaranti for at blive opereret privat. Men:
"Når de simple patienter udnytter deres ventetidsgaranti, så trækker det personaleressourcer ud i det private sundhedsvæsen. Det være sig såvel kirurger som narkoselæger og i særdeleshed sygeplejersker", lyder det fra Tim Houbo Pedersen.
Han kan imidlertid godt forstå anæstesisygeplejerskerne:
"Både operationssygeplejersker og anæstesisygeplejersker er en mangelvare, og de søger selvfølgelig derhen, hvor forholdene er bedst: det private, hvor der er højere løn og ingen aften-, natte- og weekendvagter. Hvor de anerkendes for deres præstationer, og hvor de ikke risikerer at blive kaldt på vagt, hver gang en kollega er syg", siger Tim Houbo Pedersen.