De høje sommertemperaturer er indtil nu udeblevet i Danmark, men det er ikke noget, der er så dårligt, at det ikke er godt for noget.
Måske har du hørt, at effekten af medicin kan blive påvirket af høje temperaturer.
Og der er noget om snakken.
For stofferne i medicinen kan blive påvirket til at nedbrydes af flere forskellige faktorer som temperatur, luftfugtighed og lys.
Derfor er det vigtigt at opbevare sin medicin korrekt, og det har denne sommer været særlig aktuelt for mange, da temperaturerne i Syd- og Østeuropa har nået ekstreme højder.
Forkert opbevaring kan nemlig føre til, at medicinen mister sin virkning eller i værste fald forårsager nye bivirkninger.
Det fortæller overlæge Ingrid Aas fra Direktoratet for Lægemidler i Norge til Nettavisen.
"Hvis medicin opbevares forkert, kan du risikere, at medicinen ikke virker, som den skal. Det kan i sjældne tilfælde også give dig flere eller nye bivirkninger," forklarer hun.
Flydende er ekstra sårbart
Flydende medicin er særligt udsat for temperaturændringer og kan lettere nedbrydes sammenlignet med tabletter og kapsler. Derfor er det vigtigt at tage ekstra forholdsregler, når du rejser med flydende medicin.
Ikke nok med det, så kan medicin og en høj mængde sollys være en farlig cocktail.
Visse lægemidler kan forårsage hudreaktioner, når de kombineres med sollys. Det er et fænomen der kaldes lysfølsomhed, og det kan resultere i udslæt, rød hud, kløe og i nogle tilfælde vabler.
Antibiotika som tetracykliner og visse antiinflammatoriske lægemidler er blandt dem, der oftest forårsager sådanne reaktioner.
Gør dette, når du rejser
Når du rejser, anbefales det at medbringe medicinen i håndbagagen for at sikre korrekt opbevaring og adgang under hele rejsen.
Overlægen Ingrid Aas understreger vigtigheden af at beholde medicinen i dens originale emballage, da det gør det væsentligt nemmere at følge opbevaringsanvisningerne og fremvise relevant information ved et eventuelt eftersyn.
"Så ved du, hvordan de er blevet opbevaret under rejsen, og du har samtidig adgang til medicinen, hvis du skulle være så uheldig at miste din bagage," siger hun.
På destinationen bør du undgå at udsætte medicinen for direkte sollys og høje temperaturer. Hvis du tager medicin med på stranden, er det bedst at opbevare dem i skyggen.
Generelt bør medicin opbevares ved stuetemperatur, medmindre andet er angivet på indlægssedlen. Kortvarige udsving i temperaturen er ofte acceptable, men for at bevare medicinens kvalitet frem til udløbsdatoen er korrekt opbevaring afgørende.