Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Mange tjekker ikke datoen: Sådan kan forældet medicin gøre dig syg

Sundhed

16/07/2024 13:02

J. Bøgen

Fra ubehagelige infektioner til maveproblemer ...

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Det er sket ... du er vågnet op med en ubehagelig hoste, efter at have troet, at du havde undgået sygdomme efter den hyggeaftenen på terrassen med vennerne forleden.

Efter at have vendt dit hjem på hovedet, finder du endelig en flaske hostemedicin, der ser lidt skorpet ud, bagerst i et skab. Men når du tjekker emballagen, opdager du, at den er to år over udløbsdatoen.

Skal du tage en skefuld eller ej?

Det er et dilemma, der påvirker flere af os end nogensinde før.

Ifølge en undersøgelse foretaget af Health Watch sidste år undlader en ud af ti briter at købe håndkøbsmedicin på grund af omkostningerne ved leveomkostningerne.

Og flere af os holder fast i det, vi har, i længere tid "bare for en sikkerheds skyld".

En ud af tre forbrugere beholder medicin ud over udløbsdatoen, fordi de stadig kan være nyttige, ifølge en anden undersøgelse af 2.000 mennesker foretaget af One Poll.

Bliver medicin virkelig dårligt?

Mere end fire ud af ti af os tjekker ikke udløbsdatoen på de produkter, vi får fra apoteket, enten håndkøbt eller på recept, viser forskning.

De fleste af os antager, at hvis medicinen stadig er i sin emballage, er det sikkert at tage den.

Men hvis du kigger nøje efter, har hvert produkt, du får fra apoteket, en udløbsdato, der angiver, hvornår lægemidlet skal bruges inden.

På de fleste er det omkring to til tre år.

Selvom det måske ser ud som en måde for lægemiddelvirksomhederne at få dig til at købe mere, understreger farmaceuter, at det virkelig er vigtigt at holde sig til dem.

Fællesskabsfarmaceut Sultan Dajani, en tidligere årets farmaceut, advarer om, at det at tage udløbne medicin ud over forfaldsdatoen er som at spille 'russisk roulette' med dit helbred.

"Ligesom mad kan blive for gammel, forringes medicin også. I stedet for at hele kan medicinen faktisk skade," siger han.

"For eksempel kan udløbet paracetamol påvirke din lever ret slemt og forårsage kvalme eller opkastning.

"Andre bivirkninger ved brug af forældet medicin eller salver kan omfatte diarré, døsighed og forværring af sår eller øjeninfektioner."

Holder gammel medicin op med at virke?

Selvom de ikke skader dig, vil medicin opbevaret ud over udløbsdatoen stoppe med at gøre, hvad de lover på emballagen.

Dette skyldes, at de aktive ingredienser - eller de vigtigste kemikalier, der virker på din krop - bliver mindre potente over tid.

Det betyder, at medicinen ikke længere kan garanteres at gøre, hvad den blev designet til.

For eksempel kan tabletter måske ikke opløses så godt, de kan ikke nedbrydes på de rigtige steder i din krop eller blive absorberet korrekt.

Over tid kan varme og fugt også få piller til at blive bløde, hæve sig op eller nedbrydes, hvilket ændrer, hvordan ingredienserne virker indeni dig.

Bløde kapsler, lavet med gelatine, kan endda tiltrække bakterier eller svampe, selv når de opbevares i flasker, hvilket kan forårsage maveproblemer.

Har du en skade og skal påføre en antiseptisk creme?

Efter deres udløbsdato - normalt tre måneder - separerer disse sig også, og konserveringsmidlerne stopper med at virke.

Dette betyder, at de kan vokse svamp eller blive forurenet med bakterier, som kan inficere såret.

Ekspertfarmaceut Sultan siger:

"Efter udløbsdatoen vil den gamle medicin enten slet ikke virke, eller i værste fald gøre dig syg," siger han.

Så hvordan kan jeg se, om min medicin er blevet dårlig? Har du nogensinde set masser af snavs og klæbrig stof omkring halsen på en flaske hoste- eller mavekrampe-medicin - men stadig taget en skefuld alligevel?

Stop. Selvom det ikke har nået sin udløbsdato, er det stadig tid til at smide det ud.

Denne slags snavs er et tegn på, at noget af væsken er fordampet, da den blev udsat for luft.

Vær opmærksom på andre ændringer, som at den er blevet tyk og klumpet, den er separeret, eller lugter anderledes.

Så hvordan kan du virkelig spare penge på medicin?

Er der emballage, du kan købe for at hjælpe din medicin med at holde længere og spare dig lidt penge?

For det første kan du kigge efter piller i blisterpakninger. Disse beskytter generelt medicinen bedre, fordi indholdet kun er udsat for luft, når du faktisk bryder dem ud.

Nu om vinteren kan du også spare penge ved at vælge hoste- og forkølelsesmidler, der leveres som pulver i poser, som du blander med vand - så længe du opbevarer dem korrekt et tørt og mørkt sted.

Tjek den 'hemmelige' ni-cifrede kode på emballagen Der kan være stor forskel i omkostningerne mellem mærkede medicinprodukter som smertestillende midler og generiske produkter.

For at finde ud af, om de faktisk er det samme, skal du kigge efter den ni-cifrede produktlicens på siden. Hvis disse er ens, er det samme medicin. Sammenlign og vælg den, der koster mindre.

Kilde: The Sun

Mest Læste

Annonce

10/12/2024

På blot 2 minutter fandt jeg den billigste bilforsikring til min nye bil, og der var mange penge at spare.