Et udbrud af den alvorlige salmonellavirus fortsætter med sprede sig i det nordlige Europa.
Ifølge Aftonbladet er over 300 nu ramt, og det er hovedsageligt børn, der må lide under infektionen.
Kilden til udbruddet er de populære kinderæg, og selvom de allerede i april blev tilbagekaldt i flere lande, herunder Danmark, er udbruddet altså nu vokset fra omkring 135 tilfælde for en måned siden til over 300 nu.
Især børn under ti år har fået symptomer
Udbruddet af salmonella i Europa har, ifølge Det Europæiske Center for Forebyggelse af og Kontrol med Sygdomme (ECDC), sendt et "usædvanligt højt antal børn" på hospitalet.
Der er især tale om børn under ti år, og de har blandt andet symptomer som blodig diarré.
Derfor er salmonella i chokolade ekstrafarligt
Det er særligt problematisk, når salmonella findes i chokolade, fortæller Nikolas Hove, beredskabschef i Fødevarestyrelsen, til TV2.
I chokolade er der nemlig fedtstoffer, der ”beskytter” bakterierne, så de lettere kan overleve turen gennem mavesækken – og derfor skal der færre bakterier til, før man bliver syg.
Symptomerne er diarré, mavesmerter, feber, hovedpine og måske kvalme og opkast.
"Har man spist dem og ikke blevet syg, kan man tage det helt roligt. Men er man blevet syg, skal man gå til lægen," siger Nikolas Hove.
Danmark mildt ramt, men vær opmærksom
I april var der kun meldinger om et enkelt tilfælde af salmonella, der kunne kobles til Kinderæg, herhjemme. I sin nye opdatering på situationen melder ECDC ikke noget om, hvordan fordelingen af de over 300 tilfælde er blandt landene.
Ifølge Fødevarestyrelsen er symptomerne på salmonella diarré, mavesmerter, feber, hovedpine og måske kvalme og opkast.
Sygdommen kan vare fra få dage til flere uger. I sjældne tilfælde, hvor salmonella giver blodforgiftning, kan man blive syg i længere tid.