En ny undersøgelse har afsløret, hvordan en helt almindelig vane kan reducere smertesymptomer i kroppen.
En ny undersøgelse har afsløret, at en simpel vane, som er en del af mange menneskers hverdag, kan være effektiv til at reducere smertesymptomer i kroppen.
Forskere i Canada har lavet en undersøgelse og fundet ud af, at det at lytte til vores yndlingssange kan fungere som en medicinfri måde, hvorpå vi kan mindske smertesymptomer, som vi måtte føle - mere effektivt end ukendt musik ville gøre det.
Deltagerne i Roy Pain Lab ved McGill University rapporterede, at blot at lytte til musik, de godt kunne lide, "kraftigt reducerede smertens intensitet og ubehag", når de blev præsenteret for "moderat smertefulde stimuli" på deres arme - lignende at have en varm kop te mod huden.
Vi skal kende sangen
På den anden side viste resultaterne, der blev offentliggjort i tidsskriftet Frontiers in Pain Research, at lytning til ukendte numre ikke havde samme effekt.
"I vores undersøgelse viser vi, at yndlingsmusik valgt af deltagerne i studiet har en meget større effekt på reduktion af akut termisk smerte end ukendt afslappende musik", sagde Darius Valevicius, en doktorstuderende ved Université de Montréal.
"Vi fandt også ud af, at emotionelle reaktioner spiller en meget stærk rolle i at forudsige, om musik vil have en effekt på smerte."
Deltagerne blev også præsenteret for smertestimuli, mens de lyttede til "ukendt musik", samt i stilhed, i syv minutter ad gangen.
Forskerne interviewede også deltagerne om, hvordan de reagerede på deres yndlingsmusik og tildelte et par temaer, såsom glad/cheerful, beroligende/afslappende og bevægende/sørgmodig.
Følelsesmæssigt bevægende
Og de opdagede, at forskellige emotionelle temaer adskilte sig i deres evne til at reducere smerte.
"Vi fandt, at rapporter om bevægende eller sørgmodige emotionelle oplevelser ser ud til at resultere i lavere vurderinger af smertens ubehag, hvilket blev drevet af en mere intens nydelse af musikken og flere musikalske kuldegysninger", sagde Valevicius.
Disse "musikalske kuldegysninger" ser ud til at indikere en neurofysiologisk proces, der kan blokere smertesignaler og kan manifestere sig som kuldegysninger eller gåsehud hos nogle mennesker.
Forskere bemærkede imidlertid, at en ulempe ved eksperimentet drejede sig om, hvor længe hver deltager lyttede til musikprøverne.
For eksempel kan det have stærkere virkninger at lytte til afslappende musik i længere tid end de kortere spor, deltagerne lyttede til i denne undersøgelse.
"Især når det kommer til de emotionelle temaer i yndlingsmusik som bevægende/sørgmodigt, udforsker vi nye dimensioner af psykologien ved musiklytning, der ikke er blevet godt undersøgt, især i forbindelse med smertelindring. Som følge heraf er de tilgængelige data begrænsede, selvom de foreløbige resultater er ret stærke", tilføjede Valevicius.
Kilde: Daily Record