Tilbage i marts foreslog sundhedsminister Magnus Heunicke (S), at det ikke længere skulle være muligt for 16-årige at købe øl, og at personer født efter 2010 aldrig skal have mulighed for at købe cigaretter og snus.
I sidste uge præsenterede regeringen så en sundhedsreform med bred tilslutning blandt partierne, men forslaget fra marts blev ikke nævnt nogen steder.
Det skyldes, at forhandlingerne om sundhedsreformen bliver delt op i to, og derfor bliver partierne først indkaldt til forhandlinger om aldersgrænser og forbud i denne uge.
Men sundhedsministeren har noget af en opgave foran sig, hvis han skal overbevise de andre partier om, at forslagene er den rette vej frem.
Det skriver DR.
SF og Venstre er imod forbud
Flere af Folketingets partier er dog kritiske overfor at indføre forbud, når det kommer til salg af alkohol og tobak til unge.
Venstres sundhedsordfører, Martin Geertsen, siger, at partiet gerne vil forhandle med regeringen om at gøre noget på tobaks- og alkoholområdet.
Men Venstre støtter fortsat ikke Socialdemokratiets forslag om at lave forbud.
"Vi har sagt, at hvis man vil gøre noget på tobaksområdet, så vil vi gerne være med til at kigge på at sætte afgifterne op," siger han til DR og tilføjer:
"Vi vil ikke forbyde unge mellem 16 og 18 år at købe en øl, men vi kan godt kigge på promillegrænserne for, hvor stærk alkohol man kan købe."
SF's sundhedsordfører, Kirsten Normann Andersen, vil også gerne sidde med ved forhandlingsbordet i den kommende tid, men ser heller ikke et forbud som den bedste løsning.
"Det er vigtigt, at vi lykkes med at forebygge, at alt for mange unge begynder at ryge, og at vi undgår, at unge drikker alt for meget."
"Men det er lidt et paradoks, at forbud er det eneste redskab, vi har i værktøjskassen, når det handler om unge," siger hun til DR.
Hun påpeger, at man aldrig ville indføre den slags forbud mod voksne.
SF ønsker i stedet at sikre håndhævelsen af de eksisterende regler for salg af alkohol og kigge på adgangen til alkohol.
"Altså, skal man kunne købe Bacardi Breezer i Netto på strøget klokken tre om natten? Der kunne man godt få et lidt mere begrænset udbud af alkohol," siger hun.
SF vil også gerne skabe en ny kultur omkring alkohol og tobak blandt unge og se på mistrivslen først.
Det bliver svært for S at få flertal
DR's politiske korrespondent, Christine Cordsen, vurderer, at der lige nu ikke er flertal for de forslag, regeringen har lagt frem på alkohol- og tobaksområdet.
Og det bliver kun sværere at finde et flertal, hvis regeringen ønsker en lige så bred aftale, som de har fået i første del af aftalen om sundhedsreformen, der kom i fredags.
"Jeg tror på, at Magnus Heunicke vil prøve, om det kan lade sig gøre at lave noget med støttepartierne i rød blok. Men det ser også svært ud, fordi der ikke er enighed om, hvordan man skal gøre det," siger hun til DR.
Desuden peger Christine Cordsen på, at der er nogle udfordringer i regeringens forslag, fordi det lige nu ikke kan lade sig gøre i henhold til EU-reglerne.
"Men det kan være, at der kan være enighed om en anden model, som skal forebygge alkoholforbrug og rygning blandt unge."
Organisationer ærgrer sig
Kræftens Bekæmpelses direktør, Jesper Fisker, ærgrede sig allerede inden fredagens pressemøde over beskeden om, at alkohol og tobak ikke ville indgå i aftalen.
"Danmark har været fodslæbende på de her områder gennem mange år."
"Så kom rygeinitiativerne sidste år, hvor priserne steg lidt, og med det her forslag ville vi have taget et tigerspring fremad til den internationale elite på det her område."
Han kalder det "exceptionelt ærgerligt", at det er røget ud i den første del af forhandlingerne.
"Så må vi satse på, at politikerne er opgaven voksen, når de tager fat i drøftelserne på forebyggelsesområdet senere," siger Jesper Fisker til DR.