Man kan stort set ikke scrolle igennem diverse nyhedssider uden at finde mindst en håndfuld artikler om, at energipriserne er gået amok, og hvordan man kan spare på energien i hverdagen.
Men nu advarer Statens Serum Institut (SSI) mod at spare på varmen på et bestemt punkt: Det varme vand.
De varme brusebade er ellers et punkt, hvor mange vælger at spare ved enten at forkorte badene eller skrue ned for vandets temperatur.
Men hvis man bruger for lidt varmt vand, øger man risikoen for at få den frygtede bakterie legionella inden for dørene.
Kan give lungebetændelse
Søren Anker Uldum er fagchef for bakterier, parasitter og svampe ved SSI, og han fortæller til TV2, at legionella ikke er en bakterie, man ønsker at stifte bekendtskab med.
"Det er en bakterie, der kan give lungebetændelse. Det er som regel en ret svær lungebetændelse, og vi har en forholdsvis høj dødelighed," siger han.
Vi har i Danmark omkring 300 indlæggelser årligt på grund af bakterien, og det er særligt ældre eller svækkede personer, der har størst risiko for at blive alvorligt syge.
Det skal du gøre mindst en gang om ugen
Grunden til, at SSI advarer mod at tage for kolde bade, skyldes, at legionella vokser godt ved klassisk badevandstemperatur omkring 36-37 grader.
Men hvis man skruer ned for vandtemperaturerne generelt, kommer der mindre varmt vand igennem rørene, og så bliver bakterien ikke slået ihjel.
Løsningen er derfor, ifølge Søren Anker Uldum, at man mindst en gang om ugen skruer helt op for termostaten på bruseren og lader vandet løbe, til det bliver så varmt, som det nu kan. Ved vandtemperaturer over 50 grader dør den farlige bakterie nemlig.
Optimalt set skal man gøre det hver gang, man skal i bad.