To nye studier slår fast, at coronavirus ikke stammer fra et laboratorium. Foto: Shutterstock
To nye studier slår fast, at coronavirus ikke stammer fra et laboratorium. Foto: Shutterstock

Studier bekræfter, hvad vi hele tiden har tænkt om Covid-19

Sundhed

27/07/2022 08:54

J. Bøgen

Der har været mange teorier om, hvordan coronavirus endte med at lægge det internationale samfund ned, men nu er der sat to streger under facit.

Den stammer fra et laboratorium!

Den er et biologisk våben!

Den findes overhovedet ikke!

Teorierne omkring coronavirus (covid-19) er mange, og nogle er uden tvivl mere plausible end andre. Men nu har flere nye studier slået fast, hvordan det hele startede tilbage i efter 2019.

Så lad os slå det fast her og nu: Coronapandemien startede på et dyremarked i Wuhan i Kina. Færdig slut.

Det er i hvert fald konklusionen i flere nye studier, der blev udgivet i det anerkendte videnskabelige tidsskrift Science tirsdag.

Vi ved det jo godt, så hvorfor er det vigtigt?

Hele debatten om, hvordan coronapandemien begyndte, kan potentielt forhindre os i at forberede sig på den næste pandemi. For hvis man ikke kan blive enige om, hvordan forløbet har været, kan man heller ikke nødvendigvis blive enige om, hvad løsningen skal være.

En af de nye undersøgelser kortlægger pandemiens geografiske mønster i de første måneder efter udbruddet i december 2019. Her er det tydeligt, at de første tilfælde var tæt forbundet til markedet Huanan Market i Wuhan.

En anden af undersøgelserne viser, at det er usandsynligt, at coronavirus har cirkuleret bredt blandt mennesker inden november 2019.

Begge undersøgelser har før været nævnt i forskellige medier, men det er først nu, de begge er blevet fagfællebedømt - et afgørende godkendelses-stempel i den videnskabelige verden, og en af grundene til at studierne nu bringes i det anerkendte tidsskrift.

Ikke plausibelt med andre teorier

Resultaterne understreger, at det "simpelthen ikke er plausibelt, at virusset er opstået på nogen andre måder end gennem dyrehandel på markedet i Wuhan".

Det forklarer Michael Worobey, som er en af forskerne bag undersøgelserne og til daglig tilknyttet University of Arizona.

"Det opstod på markedet og spredte sig derfra," siger han til Ritzau.

I februar sidste år sendte også WHO et hold af forskere til Kina for at undersøge virussets oprindelse, og her lød konklusionen, at virusset formentlig kom fra flagermus, men at der stadig var brug for flere undersøgelser for at fastslå dette.

WHO’s generaldirektør, Tedros Adhanom Ghebreyesus, erkendte senere, at efterforskningen blev besværliggjort af manglende samarbejdsvillighed fra Kina.

Og mon ikke kineserne også vil forsøge at miskreditere de to nye undersøgelser?

Mest Læste

Annonce

14/10/2024

På blot 2 minutter fandt jeg den billigste bilforsikring til min nye bil, og der var mange penge at spare.