Alkolinjen har de seneste år oplevet en stor stigning i antal samtaler i sommerferieperioden.
Det er både afhængige, men også danskere med et storforbrug, der ringer til rådgiverne for at få råd og vejledning til at mindske forbruget.
Og nu viser en ny undersøgelse noget, der kan forklare stigningen i antallet af de svære samtaler: 54 procent af os danskere drikker nemlig generelt mere, når vi har ferie.
Resultatet kommer fra en Befolkningsundersøgelse foretaget af Epinion for Alkohol & Samfund, 2021, og leder for Alkolinjen, Bjarne Stegner Elholm, peger på, at der kan komme endnu flere opkald denne sommer:
"I år er der mange nye og især unge gæster på sommerens festivaler, som ikke har prøvet alkoholkulturen på festivaler før og ikke kender konsekvenserne af et stort alkoholindtag. Det kan give bekymringer hos forældre om unges storforbrug af alkohol, og forældrene bruger rådgivning på Alkolinjen til at få gode råd om at tage snakken og indgå aftaler med deres børn om alkohol," siger han i en pressemeddelelse.
Feriebekymringer om alkohol
Ligesom resten af året kommer henvendelserne til Alkolinjen om sommeren ligeligt mellem både pårørende og drikkende. Mennesker med alkoholproblemer søger råd til at mindske forbruget eller helt at stoppe med at drikke. Pårørende ringer især, fordi de er bekymret for deres kære, før ferien begynder:
"Pårørende ved nogle gange ikke, hvordan de skal takle en ferie med en nærtstående, der drikker for meget. Det kan være meget svært at tage snakken med én, der drikker, hvis vedkommende ikke selv ønsker at ændre på sin adfærd. Men på Alkolinjen rådgiver vi blandt andet om, at man som pårørende skal fortælle tydeligt om sin bekymring for en nærtståendes alkoholindtag, som giver problemer i familien," siger Bjarne Stenger Elholm.
Pårørende ringer sjældent til Alkolinjen midt i ferien, men efter ferien kommer reaktionen:
"Pårørende ringer og fortæller, at nu er det nok. Når familier er samlet især i ferieperioder, mærker de problemets omfang af et stort alkoholindtag, og derfor skaber det et behov for, at der skal ske noget."
Alkolinjen sidder klar hele sommeren
Professionelle rådgivere på Alkolinjen sidder klar hele sommeren ved telefoner på 80 200 500, ved chat og reagerer på SMS ved at skrive ALKOHOL og sende til 1231, så bliver man ringet op – i tidsrummet mandag 9-17 og tirsdag til fredag 11-17.
"Vi får løsnet op for snakken om alkohol og finder løsninger. Nogle gange kan folk nøjes med at gå videre med gode råd til ændret adfærd, og vi anbefaler i mange tilfælde, at man bruger AlkoLog til at registrere sine genstande, som en slags dagbog. Handler det om unge mennesker og deres overvejelser om alkoholforbruget, henviser vi til mere viden på Alkolinjen UNG. I andre tilfælde henviser vi folk til at kontakte et rusmiddelcenter for at få hjælp," siger Bjarne Stenger Elholm.
Alkohol & Samfund har udviklet en sommerguide, som hjælper til at skrue ned for alkohol og i stedet lave gode, sjove og alkoholfrie alternativer – om det så gælder øl, drinks eller rosé. Og så får du tips til at holde styr på antal genstande ved at bruge den gratis og anonyme app AlkoLog. Er man i tvivl, om ens alkoholforbrug er problematisk, kan man også tage en alkoholtest.
Alkohol & Samfund driver Alkolinjen i samarbejde med Sundhedsstyrelsen.
Intet alkoholforbrug er risikofrit, men risikoen stiger, hvis du drikker mere end 10 genstande om ugen og mere end 4 genstande samme dag - læs Sundhedsstyrelsens anbefalinger om alkohol.