Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Undgå at blive syg: Her er kropsdelen, du skal holde varm

Sundhed

12/01/2023 11:47

J. Bøgen

Det er IKKE halsen!

Vanter, halstørklæde, varm frakke, hue, støvler, måske endda skiundertøj og uldsokker.

Det kan føles, som om man iklæder dig en beskyttelsesdragt af en art, når man gør klar til at begive sig ud i vinterkulden. Men det skal jo gøres, for vi vil ikke risikere at blive syge!

Men faktisk er der en bestemt kropsdel, som vi glemmer at dække til - og det er, uheldigvis, den, måske, vigtigste del, hvis vi vil undgå at ryge en tur under dynene med feber og løbende næse.

Til TV 2 fortæller overlæge og professor på Rigshospitalet, Bente Klarlund Pedersen, at vi generelt bliver mere syge om vinteren, fordi der simpelthen er mere virus omkring os.

Kulde er guf for virus

Det skyldes, at virus formerer sig mere, når temperaturen falder - og det gælder ikke kun i luften, men også i menneskekroppen.

Professoren fortæller, at forskning viser, at for eksempel forkølelsesvirus formerer sig langt hurtigere ved temperaturer omkring 33-35 grader. Altså lavere temperaturer, end vores grundlæggende kropstemperatur på 37 grader.

Men har kommer så den vigtige sammenhæng: For når det er koldt, falder temperaturen for nogle af vores kropsdele også, fordi blodet løber fra dem for at varme de livsvigtige organer.

Et af dem er næsten, og her kommer vi så til hele humlen.

Dæk snudeskaftet

For virus træner typisk ind i kroppen via munden eller næsen, og derfor er det nærmest som at lægge en frisk dørmåtte ud for forkølelsesvira, hvis vi ikke sørger for at holde næsen varm.

Udover, at en koldere næste giver bedre mulighed for, at virus kan formere sig, så har en kold næse også den konsekvens, at vores blodgennemstrømning bliver lavere. I sidste ende påvirker det også vores immunforsvars styrke.

Så hvis man vil holde forkølelse og influenza og andre ubehageligheder ude af kroppen, gælder det altså om at holde næsens temperatur i top!

Få styr på fusserne

Der er dog også en anden kropsdel, der spiller en rolle i forhold til vores risiko for at blive syge.

For godt nok trænger vira ikke ind gennem fødderne, men temperaturen for den nederste kropsdel har alligevel stor betydning.

En undersøgelse fra Center for Forkølelse har vist, at flere mennesker udviklede forkølelse fire-fem dage efter, de fik nedkølet fødderne i koldt vand. Kontrolgruppen i forsøget fik blot stukket fødderne ned i en tom balje.

Så du skal altså gardere dig både i toppen og i bunden, hvis du vil hjælpe din krop til at holde virus fra døren!

Mest Læste

Annonce

14/10/2024

På blot 2 minutter fandt jeg den billigste bilforsikring til min nye bil, og der var mange penge at spare.