Norton, AVG, AntiVir, McAfee, Eset.
Der findes nok antivirusprogrammer at vælge imellem, når vi skal beskytte vores computere og telefoner, men det er bestemt ikke dem alle, der er lige pålidelige.
For hvor kommer programmet fra? Og har firmaet nu også reelle hensigter?
Set i lyset af Ruslands krig i Ukraine, samt den tiltagende trusselsretorik fra Moskva, er Center for Cybersikkerhed (CFCS), der hører under Forsvarets Efterretningstjeneste, nu ude og advare danskerne mod et af de mest kendte antivirusprogrammer:
Kaspersky har nemlig hovedsæde i den russiske hovedstad, Moskva, og det betyder, virksomheden er underlagt russisk lovgivning.
Det skriver DR.
USA har forbudt det
Vicedirektør i CFCS, Mark Fiedel, siger til DR, at det gode råd går på at tage kritisk stilling til, om det er lige netop Kaspersky, der skal levere cyberbeskyttelse til dine enheder.
Det er særligt vigtigt, hvis man har med ting at gøre, som helst ikke skal blive synligt for russiske øjne.
Bekymringen omkring Kaspersky er bestemt ikke kun dansk. Faktisk er USA gået så langt som helt at forbyde salg af antivirussoftvare, der er produceret af Kaspersky Lab i USA.
Andre europæiske lande som Tyskland har ligeledes anbefalet borgere og virksomheder, at man skifter til et andet program end det fra den russiske virksomhed.
Ekspert vil følge trop
Men står det til sikkerhedsekspert og ansat i selskabet Clever, Peter Kruse, er en dansk advarsel ikke nok. Han vil simpelthen have programmet forbudt.
Og det gælder for i øvrigt alle digitale produkter fra Rusland.
"Danmark spiller en aktiv rolle i krigen i Ukraine, hvor vi støtter og bidrager til at styrke Ukraine. Derfor bør vi forholde os til den situation, vi står i. Og der er det bedre at vise rettidig omhu end at være dumdristige," siger han til DR.
Kaspersky var den tredjestørste spiller på markedet for antivirusprogrammer, inden Rusland gik ind i Ukraine.