Det er let at blive narret på nettet, men med de rette forholdsregler kan du undgå at blive offer for svindel. Hackere skjuler sig bag tilsyneladende legitime hjemmesider og kan hurtigt stjæle dine oplysninger, hvis du ikke er opmærksom. Derfor skal du være særlig forsigtig, når du surfer på internettet.
Sådan spotter du farlige hjemmesider
For at undgå at blive snydt, skal du først sikre, at din forbindelse er krypteret. Brug kun sider med "HTTPS" i adressen – det betyder, at kommunikationen er sikker, og at dine oplysninger er bedre beskyttet. En side uden "S" i HTTPS er mindre sikker, og det gør det lettere for kriminelle at opsnappe dine data.
Kig også efter en lille hængelås i browserens adressefelt - den indikerer, at forbindelsen til hjemmesiden er sikker og krypteret, hvilket betyder, at dine data er bedre beskyttet mod at blive opsnappet af uvedkommende.
Hackere laver ofte kopier af populære sider som Google eller Facebook. Du kan dog afsløre dem ved at kigge nærmere på detaljer som logoets kvalitet, stavefejl eller mærkelige tegn i webadressen. Hvis siden ser sjusket ud eller er fuld af fejl, er det nok en phishing-side, altså en falsk hjemmeside, der forsøger at narre dig. Kendte firmaer som Amazon har lister over deres officielle adresser, så du kan dobbelttjekke, om du er på den rigtige side.
Pas på mistænkelige pop-ups og tilbud
En af de sikreste tegn på svindel er, når der pludselig dukker pop-ups op på din skærm. De kan advare om et sikkerhedsproblem, opfordre dig til at opdatere dit system eller installere ny software. Ignorer dem – det er typisk svindelnumre, som vil installere skadelig software på din enhed.
Husk, at hvis et tilbud virker for godt til at være sandt, så er det nok også det. Særligt i forbindelse med højtider eller store udsalgsdage som Black Friday dukker falske sider op, der lover priser, du ikke kan modstå - men i virkeligheden stjæler de bare dine oplysninger.
Beskyt dine personlige oplysninger
Du skal også være på vagt over for online quizzer, der spørger om personlige oplysninger, som fx din hunds navn eller din skole. Svindlere bruger ofte disse oplysninger til at få adgang til dine konti.
Hackere får fat i dit telefonnummer gennem databrud, hvor dine oplysninger bliver stjålet fra fx din arbejdsgiver eller din telefonudbyder. Disse oplysninger kan blive delt online eller solgt på det sorte marked. Nogle gange kan din telefon også være blevet tilføjet til en offentlig database uden din viden.
Hvis du vil beskytte dig selv, kan du fjerne dine oplysninger fra offentlige sider. Du skal selv tage initiativ til det, men der findes værktøjer som Nortons Privacy Monitor Assistant, der kan hjælpe med at fjerne dine oplysninger fra nettet.
Gennemse også dine sociale medier for at sikre, at dine oplysninger ikke er offentligt tilgængelige. Hackere kan bruge disse oplysninger til at omgå sikkerhedsspørgsmål og få adgang til dine konti. Vær kritisk, når du ser reklamer på sociale medier eller pop-ups i mobilspil. De forsøger sandsynligvis at narre dig.
Kilde: TheSun