Kan vi så tale ordentligt?!

Ledelse

14/05/2014 14:43

Freja Eriksen

Kampen for god tone er mere end et teleselskab. Derfor er DenOffentlige gået sammen med Tal ordentligt-bevægelsen om en ny blogstafet, der skal undersøge den hårde tones årsager, bivirkninger og mulige afviklinger i Danmark.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

77% mener ifølge en undersøgelse foretaget af Wilke, at tonen i Danmark er skærpet. Men hvorfor? Hvad ligger til grund for den skærpede tone og hvordan kommer den til udtryk? Det skal en ny blogstafet på DenOffentlige.dk dissekere.

”Tiden har ændret sig og det gør sproget også, så ord som fuck, hold kæft mv. er måske ikke så hårdt ment som de lyder - men plien føler jeg har lidt et knæk. Lad os holde døren for hinanden og rejse os for det ældre menneske i bussen. Og hvad med de bløde værdier? Vi taler så meget om at dygtiggøre os i skolen og opkvalificere på arbejdsmarkedet - men hvad med trivsel og arbejdsglæde? Har et individualiseret værdisæt sat den mellemmenneskelige respekt og omsorg, gode tone og pli på prøve,” spørger projektchef for teleselskabet Call mes Tal ordentligt-kampagne Sofie Wedel Heilskov?

Tal ordentligt-stafetten1

77% siger, at tonen i Danmark er skærpet. Men hvorfor? Hvad ligger til grund for den skærpede tone og hvordan kommer den til udtryk? Det skal Tal ordentligt-stafetten på DenOffentlige.dk dissekere.

Stafetten igangsættes i samarbejde med Call me, der som et teleselskab, der lever af at sælge kommunikation, vil tage ansvar for en ordentlig tone og bidrage aktivt til samfundet.

I Tal ordentligt-stafetten søger vi at afdække den hårde tones bagvedliggende strukturer og årsager, for at skabe positiv dialog, bevidsthed og debat. 

Læs alle indlæggene i stafetten her 

- og læs mere om Tal-ordentligt her. 

Call me har igennem længere tid sat fokus på den hårde tone og ønsket den til livs – bl.a. gennem kampagnen, som mange danskere kender for udtrykket “Tal ordentligt - det koster ikke noget.”

”Vi er et teleselskab, og lever af at sælge kommunikation. Vi mener derfor også, vi har et ansvar for at sætte fokus på en ordentligt tone og bidrage aktivt til samfundet,” forklarer Sofie Wedel Heilskov.  

Derfor lancerer Call me i samarbejde med DenOffentlige Tal ordentligt-stafetten. Forskere, politikere, musikere, journalister og mange flere skal kaste deres faglige blik, ideer og refleksioner over hvorfor, vi hører tonen som vi gør – og hvordan den kan blive bedre. Dermed tages kampen for god tone yderligere et skridt i den alvorlige retning – for hvad ved vi om baggrundene for danskernes oplevelse af hård tone?

”For at kunne skabe en positiv dialog om den skærpede tone, er vi nødt til at afdække de bagvedliggende strukturer og årsager. Derfor søger vi gennem stafetten at afdække, hvad der ligger til grund for den hårde tone. Så vi får skabt en bevidsthed og debat om emnet,” siger Heilskov. 

Det ser redaktør på DenOffentlige.dk Nick Allentoft gode muligheder for. 

"Tal ordentligt-stafetten passer rigtig godt ind i vores bestræbelser på DenOffentlige.dk med at sige fra over tendenserne til en populistisk og overfladisk udvikling, hvor vi bare driver med på en bølge af hurtige reaktioner, spontane udfald og fordømmende adfærd. Vi arbejder meget for at være konstruktive, at fokusere på det væsentlige, og at skabe plads til at dele viden om vigtige emner - som her tonen i vores samfund," siger Allentoft. 

Sådan er dét – men skal det være sådan?

Stafettens første skribent er forskningschef ved Danmarks Medie og Journalisthøjskole Michael Ejstrup, der slår fast, at fænomenet hård tone ingenlunde er nyt: ”Sådan er dét!”

”Anledningen til, at tonen i et samfund skærpes er ofte religion, suverænitet og den enkeltes følelse af at skulle værne om sin plads og ret til frit at kunne udfolde sig, som han finder bedst. ... Vi har stadig mange normer og regler, som kommer af vores tradition, religion og umiddelbare situation; dem har vi oftest ikke skrevet ned. Dem forventes vi at kende som medlemmer af samfundet. Her skærpes tonen ind imellem, når vi kommer tæt på grænserne. Så kommer de kraftige udtryk på banen, så tager vi tegninger, kraftudtryk og særlige håndtegn til hjælp,” skriver Ejstrup.

Læs Michael Ejstrups indlæg: "Mær, luder, ho” – tag dem med ro!

Nok virker det åbenlyst, at Call me som teleselskab går foran for god tone - den lette konklusion er, at de gode samtaler også varer længere, og dermed bidrager til indtjeningen. Men ifølge direktør i Call me Hanne Lindblad handler det om noget helt andet. Lindblad sagde for nylig i et interview hos DenOffentlige, at hun gerne vil bruge resten af sit liv på, at verden bliver et bedre sted at være for os alle sammen.

”En stor del af det handler om at tale ordentligt til hinanden. Det er sammenhængskraft, det handler om. Det bliver bare antaget, at man kan kommunikere, men det er langt fra alle, der kan det. Jo, man kan tale, men ikke nødvendigvis kommunikere. Både som virksomhed, men også personligt har jeg da tidligere kunnet tale hårdt. Det gør jeg ikke mere, og jeg føler mig som et dårligt menneske, hvis det sker. Vi forstår ikke helt den energi, vi sender afsted med ord. Vi har glemt, at ord virkelig betyder meget,” mener direktøren for en kampagne, der blev til en bevægelse – og nu en stafetjagt på viden om, hvordan vi kan sikre den gode tone i Danmark.

Læs interview med Hanne Lindblad: Vi er en verden af sleepwalkers 

Følg dissektionen af den hårde tone her på DenOfffentlige.dk og deltag med dine kommentarer i god tone hvor og når som helst.

 

 

Mest Læste

Annonce

10/12/2024

På blot 2 minutter fandt jeg den billigste bilforsikring til min nye bil, og der var mange penge at spare.