Længe har menneskeheden spekuleret i, om der findes liv på andre planeter.
Hidtil har det ikke været muligt at bekræfte, men astronomer har ledt med lys og lygte efter dét tegn, der skulle bekræfte potentielt liv - og det tegn ser ud til at være tættere på end nogensinde før.
Noget tyder nemlig på, at vi ikke længere behøver spekulere i, om vi er alene derude – vi kan være tættere på et svar, end vi troede.
Det skriver det franske tech-medie phonandroid.
Planeten K2-18b kredser 124 lysår væk i stjernebilledet Løven, og i modsætning til vores jordklode er den både tungere og større.
Faktisk vejer den godt 8,6 gange mere end Jorden og har over to og en halv gang større diameter.
Alligevel befinder den sig i “den gyldne zone” omkring en lille rød stjerne, hvor temperaturen er tilpas til flydende vand – det flydende grundstof, som alle kendte livsformer på Jorden er afhængige af.
Forskerne fra University of Cambridge kastede et blik mod stjernelyset, der passerede gennem planetens atmosfære, og opdagede små, men markante mængder af dimethylsulfid (DMS) og dimethyldisulfid (DMDS).
På vores egen planet produceres begge gasser stort set kun af marine mikroorganismer som fytoplankton og visse bakterier. Niveauet herude er dog astronomisk højt – tusindvis af gange større end det, vi kender fra Jorden – og det kilder fantasien: Hvad hvis K2-18b gemmer på et enormt hav pakket ind i en tyk, brintfyldt kappe?
Flere kloge hoveder maner dog til besindighed.
Ukendte geologiske processer kunne lige så vel stå bag de mærkelige molekyler. Derfor planlægges nye observationer med James Webb-teleskopet, hvor målet er at nå en statistisk sikkerhed på 99,99999 procent inden for de næste et til to år.
Parallelle laboratorieeksperimenter skal efterligne atmosfæriske forhold og teste, om DMS og DMDS kan dannes helt uden hjælp fra levende organismer.
Skulle det vise sig, at der virkelig er livsbakterier ude på kanten af galaksen, ville det vende op og ned på alt, hvad vi troede, vi vidste om universet.