Regeringen vil med en reform af ældreområdet understøtte rammerne for samarbejde, hvor forskellige kommunale, private og civilsamfundsaktører engagerer sig til gavn for de ældre.
Velfærd på en ny måde
Der er brug for at tænke velfærd på en ny måde. Hvor flere byder ind, og hvor kvaliteten er vigtigere, end hvem der leverer velfærden.
Lokalsamfundet omkring os skal spille en markant større rolle, end det gør i dag.
Fællesskaber og foreningsliv gør hverdagen bedre for de ældre – og civilsamfundet giver en anden værdi, mere livsglæde, og det kan forebygge den ensomhed, der plager så mange. Samtidig har dine pårørende ofte vigtig viden om de ældres hverdag, liv og behov, som er vigtig at få i spil.
Noget vi skaber sammen
Ældreminister Mette Kierkgaard siger:
”Velfærd er noget, vi skaber sammen. På tværs af offentlige og private aktører, civilsamfund, lokale fællesskaber og pårørende. Derfor skaber vi nu bedre rammer for inddragelsen af alle dem, der gør forskellen på, om vi har et velfærdssamfund - eller bare en velfærdsstat. Sådan skaber vi en ældrepleje med flere smil, mere glæde og et særligt lys i øjnene hos de ældre.
Private og selvejende leverandører vil blive anerkendt som ligeværdige samarbejdspartnere. Og så skal et tæt samspil med pårørende, lokale fælleskaber og civilsamfund skal være bærende værdier i en ny ældrelov. Naturligvis med respekt for den enkelte ældres ønsker og behov. For det er de pårørende, der ofte har vigtig viden om den ældres liv og hverdag. Mens de frivillige foreninger kan noget særligt, når det gælder fælleskaber og de nære relationer.”