En lyseblå kande med koldt vand byder velkommen til Ideklinikken i Forskningens Hus i Aalborg. Det gør den sammen med to termokander. En med kaffe og en med vand til the. Receptionen er lukket, så der er selvbetjening, men det er ikke svært at finde rundt i gangene med de gule mursten.
Ideklinikken er et sted, hvor de gode ideer til sundhedssektoren opstår eller eksisterende tiltag bringes videre til et mere modent niveau. Her er det muligt at få sparring og rådgivning til den gode ide, og projektet bæres hele vejen frem til realisering, hvis det holder vand.
Innovationspraktikant Jesper Hvid, der til daglig er fundraiser i Favrskov Kommune, sidder og taler med praktikvært Bente Koch fra Ideklinikken.
Læs mere fra COI
Center for Offentlig Innovation deler viden og erfaringer på DenOffentlige.
Vil du også præge den offentlige debat, så bliv redaktør for eget indhold så kontakt os.
”Jeg er en nysgerrig sjæl og altid åben for nyt. Jeg hørte om Innovationspraktikken de tidligere år, og i år takkede jeg ja,” siger Jesper Hvid til spørgsmålet om, hvorfor han er taget i Innovationspraktik.
I sit praktikophold hos Ideklinikken er han især blevet inspireret af den måde, de arbejder med innovation. Det er meget mere struktureret, og det mener Jesper han kan lære en del af.
Praktikvært Bente Koch ved også, hvorfor hun har inviteret indenfor.
”Innovation handler meget om at åbne op og lytte. Derfor er vidensdeling vigtig, og nogen gange skal man reelt kopiere noget og tage det med sig,” siger Bente Koch innovationskonsulent i Ideklinikken.
Region møder kommune
Praktikstedet Ideklinikken ligger under Region Nordjylland, og praktikanten Jesper Hvid kommer fra Favrskov Kommune, så det er mere end bare udveksling af ideer i denne uges praktik. Det er en unik chance for at få indblik i, hvad der sker på den anden side af hækken mellem regioner og kommuner.
”Det regionale og kommunale har mange områder med snitflader, hvor vi arbejder sammen. Specielt mellem sygehus og de kommunale tilbud med eksempelvis ældre, genoptræning og social- og sundhedsområdet,” siger Jesper Hvid og fortsætter.
”Derfor er det rigtig sundt, at vi som forskellige sektorer taler mere sammen, og Innovationspraktikken er en god uformel måde at mødes uden at have et projekt som omdrejningspunkt til at forstyrre billedet.”
”Netop. Og vores fælles opgaver skal jo løses uanset hvad, så vi har kun glæde af at være mere kolleger end konkurrenter,” nikker Bente Koch.
Konkrete opgaver giver konkrete svar
Innovationspraktikken drejer sig om at udveksle ideer, erfaring og indsigt. Praktikantens nysgerrige øjne og spørgelyst skal give værten konstruktiv kritik og udfordre det eksisterende. Hvor praktikstedet har ansvar for at vise stedets rytmer, rutiner og måder at gøre tingene på. På Ideklinikken faldt praktikant og praktiksted i hak.
”Jesper arbejder med fundraising i sin hverdag, og vi sidder lige nu med en konkret ansøgning om eksterne midler. Så her var praktikanten altså en stor gave i en konkret sag, hvor vi fik belyst nogle nye sider i vores ansøgning. Og så er der ansøgningsfrist om få dage, så det var endda en hastesag,” griner Bente.
Dagens mand var mere ydmyg.
”Jeg hjalp naturligvis til, men det er blot et indhop her i spurten, så jeg kan ikke tage æren for ansøgningen. Jeg bød ind med sparring på en konkret sag, og jeg følte bestemt også jeg bidrog,” siger Jesper.
Muligheder opstår i praktikken
Selv om praktikværten lægger en plan for praktikanten, så er det ikke alt, der kan planlægges. Nogle gange er der ikke de helt perfekte møder og projekter i praktikdagene, og nogle gange ved man ikke selv, hvad der vil være optimalt for praktikanten – men andre gange flasker det sig alligevel.
”Vi har kigget på, hvor Jesper kan opleve noget, der giver mening. Det er svært at vide nøjagtigt, hvad der giver pote. Så det er bare med at holde antennerne ude, og i går sad han med i et møde, der passede perfekt,” siger Bente Koch.
Mødet handlede om en ny app, som Ideklinikken arbejder på, og der kunne Jesper Hvid tage en masse med sig ud af døren.
”På mødet diskuterede vi udviklingen af en ny app. Det fik jeg rigtig meget ud af. Det var direkte overførbart til projektudvikling i min egen kommune. Et rigtig godt indblik i processer, og en masse erfaringer jeg kunne høste. Det var egentlig ikke planlagt, men sådanne ting opstår bare,” smiler Jesper Hvid.
Når praktikken er overstået, så skal Jesper Hvid tilbage til Favrskov Kommune og lave et oplæg for sin afdeling om Innovationspraktikken. Inspireret af Bente og den gode praktikoplevelse, vil Jesper melde sig som vært til Innovationspraktikken næste år.