Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Er dit arbejde i fare? 5 gode råd, hvis du mister dit job

Arbejdsliv

28/06/2024 06:24

J. Bøgen

Beksæftigelsen er i top, men risikoen er der jo altid.

Hvad skal man egentlig være opmærksom på, når man som medarbejder pludseligt står med en opsigelse i hånden og samtidig er fyldt op af chok?

Her får du fem gode råd til, hvordan du skal håndtere sådan en situation.

Få opsigelsen på skrift

Er du fritstillet, eller skal du arbejde i opsigelsesperioden? Det er bare et eksempel på, hvad der er vigtigt at få at vide, hvis man pludselig står til at miste sit job. Sørg derfor altid for at få opsigelsen på skrift, så du kan læse, hvordan din situation faktisk er.

Mange steder bliver du bedt om at kvittere for, at du har modtaget opsigelsen, men her er det vigtigt, at du ikke skriver under med det samme. Du skal også lade være med at storme ud ad døren og gå hjem uden at sige et ord til nogen.

En bedre strategi er at sige til din leder, hvis du har brug for at sunde dig og er for skidt til at passe dit arbejde lige efter sådan en nyhed.

Find ud af, om der er noget, du skal handle på

Der kan være mange grunde til, at et firma opsiger en medarbejder, men det er langt fra altid, at begrundelsen er rimelig.

Hvis du har mistanke om, at du ikke er blevet opsagt på et ordentligt grundlag, skal du hive fat i din fagforening hurtigst muligt.

Derudover skal du også være sikker på, at du har fået det korrekte opsigelsesvarsel. Varslerne varierer fra arbejdsplads til arbejdsplads og er som regel beskrevet i din ansættelseskontrakt.

Tal med HR eller din leder, hvis du mener, at der er sket en fejl, så det kan rettes, f.eks. i forhold til opsigelsesvarslet. Vær også opmærksom på, om der er nogen, du skal give besked om, at du er blevet opsagt, f.eks. forsikringer som lønsikring.

Du skal første melde dig ledig til din a-kasse, når du har din første dag som ledig - altså efter opsigelsesperioden er slut, uanset om du er fritstillet eller skal arbejde under opsigelsen.

Få hjælp til at komme igennem opsigelsesperioden

Det er helt naturligt at blive ramt af sorg, når man mister sit arbejde, og i sådan et tilfælde skal man igennem forskellige faser af bearbejdelsen. Her kan dine nære og din fagforening hjælpe dig, så du kommer bedst muligt videre.

Hvis du har det så skidt, at du ikke føler, du er i stand til at arbejde i opsigelsesperioden, kan det i nogle tilfælde være muligt at forhandle sig til en egentlig fritstilling. Du skal dog være opmærksom på, at det er en mulighed, ikke en rettighed.

Vær opmærksom ved omplacering

Omplaceringer er en lidt mere mudret størrelse, for her er reglerne ikke altid helt ligetil.

Hvis du f.eks. bliver omplaceret, skal du hurtigt vurdere, om de nye vilkår rammer inden for skiven, eller om der er så markante ændringer, at der reelt er tale om en nyansættelse. Hiv fat i din fagforening for at få hjælp til at vurdere det.

Et eksempel på et voldsomt ændret vilkår kan være meget lang transporttid, eller hvis du skal lave noget helt andet end det, du oprindeligt blev ansat til. Her har du mulighed for at sige nej tak til omplaceringen, uden at det påvirker din ret til dagpenge.

Er der derimod tale om, at du skal lave det samme i samme bygning, som blot skifter navn, skal du fortsætte med at arbejde som du plejer.

Hvis omplaceringer og ændringer på din arbejdsplads går ud over din trivsel på arbejdet, skal du kontakte din fagforening for at finde ud af, hvilke muligheder du har.

Adskil følelser og jura

En opsigelse kan være en voldsom oplevelse, og derfor er det altid godt at have nogle mere objektive øjne med på sidelinjen.

Din fagforening kæmper din sag, men de er ikke følelsesmæssigt ramt, som du er, når du lige har fået en fyreseddel.

Mange fagforeninger har forskellige tilbud, hvor man kan få hjælp til at håndtere situationen og evt. blive mindet om, at man faktisk har en fremtid, og at man er god til det, man laver - selvom de ting kan være svære at huske, hvis man er ramt af sorg og chok.

Kilde: Krifa

Mest Læste

Annonce

07/11/2024

På blot 2 minutter fandt jeg den billigste bilforsikring til min nye bil, og der var mange penge at spare.