Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Første danske undersøgelse om neurodivergens på job afslører udfordringer og behov for inklusion

Arbejdsliv

06/12/2024 05:55

J. Bøgen

En ny undersøgelse foretaget af Hans Knudsen Instituttet i samarbejde med Norstat, sætter fokus på neurodivergens på det danske arbejdsmarked. Undersøgelsen er samtidig den første af sin slags i Danmark med afsæt i data fra 1.530 personer i beskæftigelse, afdækkes både omfang, udfordringer og løsninger for personer med ADHD og autisme i arbejdslivet.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

En ny undersøgelse foretaget af Hans Knudsen Instituttet i samarbejde med Norstat, sætter fokus på neurodivergens på det danske arbejdsmarked.

Undersøgelsen viser, at 12 procent af de adspurgte identificerer sig som neurodivergente (afgrænset til ADHD og autisme).

Selvom mange arbejdspladser har fokus på diversitet, peger resultaterne på, at 35 procent af de neurodivergente medarbejdere har overvejet at sige op, fordi deres arbejdsplads ikke imødekommer deres behov.

Største barrierer: Manglende viden og modstand fra kollegaer

Manglende viden er den største udfordring for inklusion af neurodivergente medarbejdere. Hele 45 procent af respondenterne peger på dette som en barriere, mens 17 procentaf de neurodivergente oplever modstand fra kollegaer.

Hertil kommer at 40 procent ikke har delt deres diagnose med den nærmeste leder, og på spørgsmålet om hvorfor de ikke har fortalt om deres diagnose lyder nogen af svarene;

”Jeg vil ikke behandles anderledes og omtales grimt, som de har vist, at de gør med andre”

”Jeg vil ikke ses som dum og inkompetent”

”Det er pinligt”

Løsninger: Fleksibilitet og dialog med den nærmeste leder

40 procent af de neurodivergente oplever at have særlige behov, og blandt de vigtigste tilpasninger nævnes fleksible arbejdstider, mulighed for hjemmearbejde og adgang til stille kontorområder.

Samtidig efterlyser medarbejderne en mere åben dialog og konkrete politikker for neurodivergens på arbejdspladsen.

Undersøgelsen understreger, at danske arbejdspladser kan gøre mere for at skabe inkluderende miljøer for neurodivergente medarbejdere. Respondenterne efterlyser både uddannelse af ledere og kollegaer, samt konkrete initiativer, der kan gøre det lettere for neurodivergente at trives på arbejdsmarkedet.

Charlotte Holmer Kaufmanas, Direktør for Uddannelse, Hans Knudsen Instituttet, siger:

”Neurodivergente medarbejdere bringer nye perspektiver, kreative løsninger og en unik evne til at se mønstre, som andre måske overser. Men vi må ikke være blinde overfor udfordringer på arbejdspladsen.”

Mest Læste

Annonce

10/12/2024

På blot 2 minutter fandt jeg den billigste bilforsikring til min nye bil, og der var mange penge at spare.