Følgende er skrevet af Anna-Mette Thomsen, Aut. Psykolog og coach og Danmarks eneste specialist og supervisor i Arbejds- & Organisationspsykologi samt psykotraumatologi. Hun er desuden forhåndsgodkendt som rådgiver af Arbejdstilsynet.
Redaktionen har ikke rettet i teksten.
Arbejde, arbejde, arbejde. Statsministeren mener, at vi skal arbejde mere.
Mere arbejde åbner dog risikoen for mere stress. Jeg mødte Thomas i foråret 2023, han er 45 år. Han er ansat i det offentlige. Han er presset af sit arbejde, han arbejder gennemsnitlige 45-50 timer. Han føler ikke, han ser sine børn, fordi han oftest skal arbejde, når han kommer hjem. Han har ikke overskud til at lave lektier, fordi han er udmattet, når han endelig har fri.
Han har 3 børn, som han ikke havde overskud til. De 2 af børnene har udfordringer i skolen, så Thomas er nødt til at betale for ekstra lektiehjælp, selvom de i forvejen er økonomisk presset. Thomas er nødt til at blive sygemeldt, han kan ikke klare mere. Thomas er bare en ud af mange.
Ifølge en måling fra TrygFonden 2023 oplever allerede flere end hver tredje, at de har risiko for fx stress på jobbet, udbrændthed og nedslidning i deres nuværende arbejde. Vi kommer til at skabe stress, stress, stress.
Der er behov for en plan
I stedet for mere arbejde, skal vi have en national strategi, der er fleksibel. Denne strategi bør omfatte, at life-work balance bliver sat først fremfor mere arbejde.
Der flere penge I at tænke i andre løsninger. En undersøgelse fra Cambridge viser faktisk det modsatte – mindre arbejdstid gav højere effektivitet. (38 til 34 timer i en 4 dages arbejdsuge).
Der ville faktisk være masser af bundlinje at hente, hvis fleksibel arbejdstid blev tilbudt til medarbejdere. Både i form af velvære, velfærd og nærvær.
Vi ville ikke skulle tabe den manglende effektivitet før og efter en sygemelding, hvis medarbejderen overhovedet kunne komme tilbage til arbejdet.
Vi kan eller skal ikke arbejde mere, når vi også skal være nærværende forældre. Det er de kommende generationer, som vi taber på gulvet. Vi skaber en kultur baseret på stress.
Rammer også de yngre generationer
Alt i alt er ulemperne ved at arbejde mere større end fordelene. Politikkerne bliver nødt til at se konsekvenserne ved at kræve mere arbejde.
Det er ikke kun dig og mig, som kommer til at mærke presset. Det er også vores børn der bliver påvirket. De kan komme til at betale prisen.
Vi skal tænke i helheder og der er flere penge at hente ved sikre velvære, velfærd og nærvær. Skal være børn vokse op med, at vi skal arbejde mere? Skal de også arbejde mere?
Konsekvenserne viser sig allerede for de studerende. Ifølge en undersøgelse fra IDA har studerende indenfor det seneste halve år følt sig stressede.
Jeg ønsker ikke mine børn skal vokse op i et Danmark, hvor vi skaber pres fra voksen til ung, til barn.