10 år med kommunebranding
Da 271 kommuner i 2007 blev til 98, fik kommunebranding-begrebet et gennembrud, da kommunerne i højere grad begyndte at fokusere på at fastholde og tiltrække borgere, virksomheder eller turister og skabe en fælles identitet internt i kommunerne.
10 år senere er branding-eksperternes dom klar. I fire artikler zoomer journalist Claus Skovholm ind på udførelsen af kommunebranding og dens potentielle effekter med udgangspunkt i tre hjørnesten i kommunebranding: kollektivt ejerskab, differentiering og autenticitet.
- Her er grafikere, tøjbutikker og webudviklere. Surferne laver graffiti og efterspørger økologiske varer. Dele af året minder det mere om Prinzlaur Berg i Berlin end om en vestjysk landsby, siger Thomas Baun, der i juli 2016 flyttede fra Klitmøller til Thisted. Hans it-virksomhed Incendium Aps ligger i Klitmøller.
Bygger på naturlige forudsætninger Kysten ud for Klitmøller rummer et undergrundshavmiljø, der skaber de største bølger i Nordeuropa. Det opdagede danske og internationale surfere i 1980’erne, hvor flere valgte at flytte til Klitmøller for at dyrke de sjældne havforhold. Interessen for Klitmøllers bølger steg med årene, men det var først i dette årtusind, at hypen om ”Cold Hawaii” tog til. Som andre nordjyske kommuner har Thisted Kommune, som Klitmøller ligger i, svært ved at fastholde befolkning og arbejdspladser. Kommunalbestyrelsen i Thisted Kommune så i 2009 et potentiale i at understøtte ”Cold Hawaii”-brandet med kommunale ressourcer i et forsøg på at præge udviklingen. ”Cold Hawaii” er siden blevet kommunens primære brand. Det har blandt andet bragt verdensmesterskabet i windsurfing til Klitmøller syv år i træk, som har skabt både national og international opmærksomhed. - Vi så en mulighed i ”Cold Hawaii”, for det er kun os, der har de store bølger. Det har tiltrukket surfere og skabt et stærkt miljø, som har tiltrukket beboere. Vi har bygget på kommunens naturlige forudsætninger, siger Lene Kjeldgaard Jensen, borgmester i Thisted Kommune, der har et årligt branding- og markedsføringsbudget på mere end en million kroner.Branding-begreber
Det er den helt rigtige vej at gå, hvis man vil brande sin kommune succesfuldt, vurderer Johan Adam Linneballe, direktør i Scandinavian Branding og erfaren brandingrådgiver.
- Mange kommuner har det samme at byde på, og hvad skal man så finde på? ”Cold Hawaii” er blevet et verdensbrand, men blæst og havmiljø er ikke noget, kommunen har fundet på. Det er noget, der bare er. Det er fikst set at bruge det som brand. Det kunne andre kommuner lære af, siger han. Mere Fyn for pengene På H.C. Lumbyes vej i den lille landsby Lumby otte kilometer nord for Odense ligger en rød murstensvilla fra 1964. Trods kort afstand til skov og skole har den rette køber endnu til gode at melde sig og lægge de 1.545.000 kr., huset koster. Bevæger du dig godt seks kilometer mod nordvest, krydser du grænsen mellem Odense Kommune og Nordfyns Kommune og ender på Vestergårdsvej i den lille landsby Lunde. Her står en moderniseret villa, der ligger i et trygt nabolag tæt på natur. Her skal en potentiel køber ikke slippe mere end 1.195.000 kr. Prisforskellen kan have mange årsager. Ikke desto mindre udgør den kernen i Nordfyns Kommunes syv år gamle branding-strategi ”Mere Fyn for pengene”. En kampagne, der foruden grundpriser bygger på blandt andet naturrigdom, kystnærhed og sagsbehandlingstid, og som koster Nordfyns Kommune mellem 700.000 og en million kroner om året. - Vi har store landområder og kan tilbyde grundpriser, der er 400.000 kr. lavere end på Odenses side af kommunegrænsen. Det er der ”Mere Fyn for pengene” spiller ind, siger borgmester i Nordfyns Kommune Morten Andersen.