Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Kan overleve 3 uger i køleskab: Hold godt øje med, om dine peberfrugter er angrebet af denne bille

Dyr

16/07/2024 05:50

J. Bøgen

Den betragtes som den mest alvorlige trussel mod peberfrugter og kan ødelægge en hel høst.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Hvis du ser små, larvelignende biller i din peberfrugt, er der grund til at være på vagt. Der kan være tale om en pebersnudebille, der har sneget sig ind i Europa med et parti grøntsager.

Pebersnudebillen gnaver små huller i chilier og peberfrugter, hvor den lægger sine æg. Den kan overleve tre uger i et køleskab, og den bliver betragtet som den mest alvorlige trussel mod peberfrugter.

I Europa er den blevet fundet i væksthuse og på marker, og et angreb kan hurtigt gøre kål på en høst.

”Vi har brug for, at danskerne hjælper med at holde øje med potentielt skadelige biller, når de ordner grøntsager ved køkkenbordet, går en tur i skoven eller hygger sig i haven, så de ikke spreder sig i Danmark. Selvom billerne er små, kan flere af dem gøre voldsom stor skade. Japanbillen kan æde træers rødder op, så de dør, og Rødhalsbukken kan få rækker af træer til at gå ud. Det er derfor vigtigt, at man melder det til Landbrugsstyrelsen, hvis man har mistanke om, at man er stødt på en skadelig bille,” siger Kristine Riskær, chef for Planter og Biosikkerhed i Landbrugsstyrelsen.

Skal anmeldes

Pebersnudebillen er sammen med flere hundrede andre skadedyr på EU’s liste over såkaldte karantæneskadegørere.

På EU’s liste står også rødhalsbukken. En fire centimeter lang bille med en karakteristisk rød krave, der angriber frugttræer. Larverne laver lange gange under barken og kan få rækker af træer til at gå ud. Billen er fundet flere steder i Europa, bl.a. i Tyskland.

Hvis man ser en skadelig bille, bør man straks anmelde det til Landbrugsstyrelsen.

Hold også øje med

  • Japanbillen ligner en lille oldenborre med hvide duske langs siden. Den er fundet i Europa flere gange. Den kan flyve og er fundet som blind passager på partier af importerede planter og varer. Den gnaver i løvfældende træers planterødder, så bladene visner og dør. 

  • Afrikansk frugtvikler er en lille sommerfugl, der lægger larver i citrusfrugter. Den er et stort problem i Afrika, og er enkelte gange spottet i Nordvesteuropa. Larverne er lyserøde og op til to cm lange.

  • Asiatisk citrustræbuk er en bille, som bl.a. angriber ahorn- og æbletræer. Larverne graver lange gange i træernes stammer, så de visner. Den er fundet i Danmark et par gange.

  • Birkepragtbille angriber birketræer. Larverne gnaver gange under barken, så tilførslen af vand og næringsstoffer bliver blokeret. Det får træerne til at gå ud. Birkepragtbillen er ca. 12 mm lang og kobber-bronzefarvet. D-formede huller i barken på birketræer kan være et tegn på, at træet er angrebet. Billen lever i Nordamerika, men kan komme til Europa med træ.

  • I haven er det især ti skadedyr eller plantesygdomme, som du bør holde øje med. Blandt andet den japanske fyrrebuk, som kan lægge hele områder af fyrreskov øde, hvis den får lov.

Landbrugsstyrelsen har en plakat med havens mest ubudne gæster set fra et plantesundhedsperspektiv. Den kan du se via Landbrugsstyrelsens temaside om plantesundhed.

Her kan du også anmelde fund af plantesygdomme og skadedyr, der optræder på listen over uønskede sygdomme og skadedyr i Danmark.

Mest Læste

Annonce

10/12/2024

På blot 2 minutter fandt jeg den billigste bilforsikring til min nye bil, og der var mange penge at spare.