Boligejere med gasfyr har i 2022 fået en højere energiregning end normalt. Det skyldes de stigende energipriser, der særligt er gået ud over gas.
Men nu bliver de mere end 400.000 danskere, der har bolig med gasfyr, ramt af endnu en øget udgift. Og årsagen er mildest talt besynderlig.
For i beregningen af de nye ejendomsvurderinger trækker gasfyr nemlig op. Boliger med gasfyr bliver simpelthen vurderet til at være mere værd en boliger med mere klimavenlige opvarmningskilder.
Og når boligens værdi ryger i vejret, sker det samme for ejendomsværdiskatten.
Ikke forskel på varmepumper og el i vurderinger
Vurderingsstyrelsen, som står for ejendomsvurderinger, bekræfter overfor Berlingske, at det er ganske rigtigt, at gasfyr sender ejendomsværdien op.
"Værdien af ejendomme, der opvarmes med varmepumper og jordvarme, vurderes således lavere end ejendomme, der opvarmes med for eksempel et gasfyr," skriver styrelsen i en mail til avisen.
Forklaringen skal findes i, at varmepumper og traditionel elvarme begge bruger netop det - el. Det betyder, at der ikke blive differentieret mellem de to opvarmningstyper, når ejendomme skal vurderes.
Værdien af en ejendom bliver vurderet ud fra en række parametre, blandt andet varmeinstallation og opvarmningskilde.
Så meget betaler du i ejendomsværdiskat
Ifølge hjemmesiden boligejer.dk ligger ejendomsværdiskatten som udgangspunkt på 0,92 % af boligens vurderede værdi.
Men hvis din bolig er mere end 3.040.000 kroner værd, betaler du 3 procent i ejendomsværdiskat af det beløb, der ligger over grænsen.
Du har en række muligheder for at få din ejendomsværdiskat sat ned. Det kan for eksempel være en mulighed, hvis boligen er delvist udlejet, du har betalt udenlandsk ejendomsskat, eller hvis boligen har været ubeboet i en periode.