Det har ringet ind rundt om på landets studiesteder, men ikke alle har styr på boligen.
Det kan skabe panik, og når der skal vælges bolig, måske for første gange, er der en lang række faldgruber, man skal være opmærksom på. Hvad der i første omgang virker som et røverkøb, kan ende med at blive en dyr omgang.
Det er erfaringen fra Danske BOLIGadvokater.
”I jagten på en bolig kigger mange unge efter en andelslejlighed og tænker; det er vel ikke så kompliceret. Det kan også være en rigtig god idé, men mange købere ender med økonomiske forpligtigelser, som rækker ud over huslejen, fordi de ikke kan gennemskue andelsboligforeningens økonomi,” siger boligadvokat Rasmus Lindsten, som også er bestyrelsesmedlem af foreningen.
Vær opmærksom på særlige forhold
Det er derfor vigtigt at forholde sig til andelsboligforeningens økonomiske oplysninger, som fremgår af det fremlagte materiale. Hertil kommer de særlige forhold, der gør sig gældende omkring evt. forbedringer af andelsboligen, idet disse kan tillægges prisen for andelsboligen jf. de særlige regler, der gælder for dette.
”Man kan ikke direkte sammenligne priserne på andelsboliger og er derfor nødt til at dykke ned i en række dokumenter, herunder den enkelte forenings regnskab for at se, om det er et godt køb. Det overser mange – også fordi de måske allerede er i gang med et studie og står i en presset situation,” siger boligadvokaten.
Rasmus Lindsten understreger, at en andelsbolig sagtens kan være en god løsning for en førstegangskøber frem for en dyr ejerlejlighed, men der er bare en række faktorer, man skal være opmærksom på.
Han peger i den sammenhæng blandt andet på, at man ikke anvender tilstandsrapporter ved køb og salg af andelsboliger, som man kender det fra ejerboliger. Andelsboliger er nemlig ikke omfattet af huseftersynsordningen, i stedet foreligger der normalt en vedligeholdelsesplan for hele ejendommen. Man skal derfor være opmærksom på, at man træder ind i et fællesskab:
”Som andelsboligejer indgår man i et fællesskab som ejer og driver en ejendom, og beslutninger om større vedligeholdelse og forbedringer af selve ejendommen skal besluttes og finansieres af fællesskabet,” siger han.
Boligkøbere bør søge professionel hjælp
”Mange købere tror fejlagtigt, at ejendomsmægleren også yder rådgivning til dem, men det er ikke tilfældet. Ejendomsmægler varetager sælgers interesse og må ikke rådgive køber i samme handel. Vi anbefaler derfor, at man som køber kontakter en certificeret boligadvokat. Som ung studerende virker det måske som en stor udgift, men det kan være et rigtig dumt sted at spare. Det handler ikke om, hvem der kan udføre en ekspeditionsopgave billigst, men om hvem der kan yde uafhængig og tryg rådgivning, når studiet startes med livets første store investering. Man kan ikke bare returnere en bolig; når man først har købt, så har man købt,” siger Rasmus Lindsten.
Derfor skriver de største banker også i deres boliglånsmateriale, at køber anbefales at benytte en advokat.
Grunden er enkel; det giver nemlig både boligkøberen og banken størst sikkerhed for, at evtuelle faldgruber fanges og drøftes/forhandles inden bordet fanger.
Gode råd til førstegangskøberen
Vær sikker på, at du har indblik i alle dokumenter. Køber er juridisk forpligtet af alle købsaftalens bestemmelser.
Få et advokatforbehold indføjet i købsaftalen. Det er en gratis fortrydelsesret, som betyder, at handlen først er gyldig, hvis købers advokat kan godkende købsaftalen.
Betalt for alt i verden ikke penge under bordet.