En dansk komiker har engang sagt, at "priser rammer socialt skævt".
Hele hans joke handlede egentlig om, hvordan nogle politikerer argumenterer imod at indføre forskellige ting, fordi det vil ramme de familier, der har mindst, hårdest, og det er så her, komikeren bringer det andet argument på banen.
For uanset hvilken politik fløj, man tilhører, er det simpelt matematik, at når ting stiger i pris, så kan det i højere grad mærkes hos dem, der ikke har mest luft i økonomien.
2022 bragte en lang række elendigheder med sig på det punkt i form af stigende inflation, stigende renter, absurde energipriser og meget anden dårligdom.
Mange danskere er derfor blevet nødt til at prioritere, og vi har her på siden tidligere beskrevet, hvordan for eksempel medicinpriser kan være en uoverkommelig udfordring i disse tider.
Men også på et andet punkt, går de stigende priser ud over danskernes sundhed: Synet.
En ny undersøgelse fra Dansk Folkehjælp viser nemlig, at fattige og udsatte familier i høj grad nedprioriter for eksempel synstest og briller, fordi der simpelthen ikke er råd til det - og det har store konsekvenser.
63,9 % skyder skylden på prisen
Tallene fra Dansk Folkehjælp, der i samarbejde med Louis Nielsen har stiftet SynsHjælpen, der tilbyder gratis synstest og briller til udsatte danskere, er lavet på baggrund af mere end 2500 ansøgere til SynsHjælpen.
Blandt ansøgerne svarede hele 63,9 procent, at når de ikke har fået lavet synstest eller fået briller, så er det på grund af prisen på de selvsamme ting.
"Mange af de udsatte familier, vi hjælper, har et forsørgelsesgrundlag, der svarer til kontanthjælp," fortæller konstitueret generalsekretær i Dansk Folkehjælp, Peder Thorning, til B.T..
Men det har voldsomme konsekvenser for både helbred og livskvalitet, hvis man har brug for briller, men ikke får det - uanset årsagen.
I undersøgelsen fra Dansk Folkehjælp svarer 31,1 procent af de adspurgte, at de oplever hovedpine, og 32,2 procent har problemer med at se tv.
Derudover har hele 45 procent ventet mere end tre år på at få briller, selvom de har haft problemer med synet.
Kan ramme børnene på flere punkter
Det er en ulykkelig situation, deltagerne i undersøgelsen står i, og det kan i værste fald gå ud over børnene.
For en ting er, at børnene måske kan klare sig uden briller og undgå ting som hovedpine, men det er noget helt andet, når man ser på indlæringen.
Hvis børnene er synshæmmede kan det nemlig gå ud over, om de kan følge med i skolen, og på den måde kan nedprioriteringen af briller ende med at få konsekvenser resten af livet, hvis der ikke bliver gjort noget.
For at søge SynsHjælpen skal man være på overførselsindkomst samt have børn over ti år.
Man kan søge mellem 1. april til 30. april i år, og du kan ansøge på folkehjaelp.dk.