Millioner af småbørnsforældre har gennem tiderne tigget og bedt de højere magter om svar: Hvorfor vil deres baby ikke holde op med at græde og sove i stedet?!
En ting er årsagen til gråden, men når de mørke rander under øjnene efterhånden udvikler sig til at blive en fast del af ens hudfarve, er man måske endnu mere desperat efter et andet svar: Hvordan stopper man gråden og får barnet til at sove?
Der fines utallige råd, som, heldigvis, har ændret sig gennem tiderne (bl.a. har man i England førhen anbefalet et give barnet nogle dråber sherry ...), men måske har forskerne endelig fundet det endelige svar.
Ifølge det videnskabelige magasin Illustreret Videnskab har en ny japansk-italiensk undersøgelse, som er blevet offentliggjort i tidsskriftet 'Current Biology', nemlig fundet ud af, hvordan man nemmest muligt og på mest effektiv vis får en baby til at falde til ro, når den græder.
Helt særlig strategi
Det første, man skal gøre, er at tage barnet op og bære det rundt i rummet i fem minutter. En vigtig detalje omkring dette punkt er, at man ikke må stoppe eller pludseligt skifte retning! Derudover må man heller ikke stå stille.
Man skal kort sagt holde sig i bevægelse, men ikke lave nogen sving med barnet.
Når de fem minutter er gået, skal man sætte sig med barnet i favnen og holde det i yderligere fem til otte minutter - og så skulle man, ifølge undersøgelsen, være næsten sikker på, at barnegråden er skiftet ud med et helt roligt spædbarn, som måske endda er faldet i søvn.
Lyder det langt ude? Måske nok, men teknikken virkede faktisk på samtlige 32 babyer mellem nul og syv måneder, som den blev afprøvet på.
Hvordan hænger det sammen?
I forbindelse med undersøgelsen opdagede forskerne ikke kun, at metoden, der er inspireret af naturen og vilde dyr, fik babyer til at stoppe med at græde - det fik også barnets puls til at falde.
Babyerne var nemlig udstyret med pulsmålere, som viste, at deres puls faldt senest fem minutter inde i metoden, og at halvdelen af babyerne faktisk allerede var faldet i søvn efter fem minutter.
Men selvom babyen allerede er faldet til ro eller måske er smuttet til drømmeland, inden man overhovedet når til punktet med at sætte sig ned, er det vigtigt, at man ikke springer det punkt over!
Undersøgelsen viste nemlig, at hver tredje barn vågnede igen, hvis det blev lagt ned i sin seng eller vugge i stedet for at blive holdt i favnen. Årsagen var, at pulsen hos barnet steg, fordi kontakten til sin værge forsvandt.
"Intensiv babygråd især midt om natten har vist sig at være en af de største årsager til forældrestress. Den anbefalede metode, som tager omtrent et kvarter, er helt klart noget, forældre bør forsøge sig med, inden de begynder at overveje, om der er noget galt med barnet," har Dr. Kumi Kuroda fra 'Riken Center for Brain Science' i Saitama i Japan forklaret.
Undersøgelsen blev udført sammen med børnenes biologiske mor, og det er altså ikke sikkert, at metoden har samme effekt, hvis det for eksempel er faren eller en anden, der udfører metoden.