Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Fænomen forklaret: Derfor glemmer du alt om hvad du havde gang i

Forskning og videnskab

07/04/2025 14:10

Mie Møller Bie

Når vi fysisk bevæger os mellem rum sker der noget i hjernen

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Du rejser dig med en klar plan. Du skal hente noget i et andet rum. Men i det øjeblik du passerer dørkarmen, er alt væk – hvad var det nu lige, du skulle? Det er ikke dig, der er noget galt med. Fænomenet kaldes Dør-effekten, og det er et velkendt psykologisk fænomen, som forskere har undersøgt i flere år. Det fortæller mediet Oddee.

En forklaring stammer fra en amerikansk undersøgelse fra 2016, hvor forskere konkluderede, at vores hjerne organiserer minder i små sekvenser – som episoder i en tv-serie. Hver gang vi oplever en fysisk ændring i omgivelserne, som f.eks. at gå ind i et nyt rum, opfatter hjernen det som en naturlig overgang og starter en ny “episode”. Resultatet er, at formålet med at gå ind i rummet ofte bliver gemt i det foregående afsnit, som hjernen ikke længere prioriterer.

Men nyere forskning fra 2021 justerer forklaringen. Her fandt man ud af, at hukommelsessvigt særligt opstår, når vi krydser over i meget forskellige miljøer – eksempelvis fra stue til have – eller når vi bliver distraheret midt i overgangen. Et eksempel: Du går mod køkkenet efter et glas vand, men bliver undervejs bedt om at tage chips med. Du kommer måske tilbage med snacks – men uden vand.

Og hvordan undgår man så dette mentale kortslutningspunkt? Forskere foreslår blandt andet at holde fokus eller notere din opgave på hånden. Men i praksis er det lettere sagt end gjort.

Dør-effekten illustrerer, hvor hurtigt hjernen tilpasser sig nye kontekster – og hvor let selv en lille afbrydelse kan få os til at miste tråden. Måske er det bare en del af den menneskelige software, vi må lære at leve med.

Mest Læste

Annonce