Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Festivalsæsonen er ikke slut: Vidensfestival om hjernen

Folkeuniversitetet er for 10. gang klar med vidensfestivalen Hearts & Minds

Den 27. - 29. september inviterer Folkeuniversitetet for 10. gang til den sundhedsfaglige vidensfestival Hearts & Minds på Dokk1 i Aarhus. Her vil nogle af landets førende forskere og eksperter i over 75 foredrag, samtaler, workshops, koncerter og fysiske aktiviteter stille skarpt på den nyeste hjerneforskning og aktivere vores små grå på en sjov og anderledes måde. Hearts & Minds er støttet af Lundbeckfonden.

Det skriver HAVE Kommunikation i en pressemeddelelse.

Hjernen er hjemsted for vores bevidsthed, tanker, følelser, sprog, læring, hukommelse og personlighed. Men til trods for at hjernen er kroppens epicenter for følelsesliv og adfærd, er det de færreste af os, der ved, hvordan hjernen egentlig fungerer. Og ikke mindst, hvordan vi plejer og træner den bedst muligt.

Nu er der mulighed for at blive klogere på den nyeste forskning inden for en lang række emner, når Hearts & Minds for 10. gang slår dørene op på Dokk1 fra d. 27. - 29. september. På blot tre dage afvikles mere end 75 arrangementer, der spænder fra foredrag om hjernemad, placeboeffekt, psykiske diagnoser og afhængighed, til aktiviteter med fællessang, silent groove, yolates, mindful walking og poetry slam.

Sidste år besøgte op mod 10.000 gæster festivalen, og flere af årets arrangementer er allerede udsolgt.

Hjernen er fundamentet i vores sundhed
Det er hjernen, der gør os til mennesker. En sund hjerne er grundstenen i vores fysiske og psykiske helbred, og en hjerne i topform er helt afgørende for, hvilket liv vi har - og får.

Ifølge Statens Institut for Folkesundhed lider knapt hver femte dansker af dårligt mentalt helbred, og her spiller hjernen en helt central rolle i både forebyggelse og behandling. Netop mental sundhed, og hvordan man kan pleje og træne hjernen til en sundere psyke, er et af festivalens fokusområder. Udvalgte arrangementer er med fokus på mental sundhed:

  • Kampen om skærmen - hvordan påvirker skærmbrug vores kognitive funktioner, opmærksomhed, hukommelse, beslutningstagning og følelsesmæssige regulering? Hvordan finder vi en balance mellem digital tilstedeværelse og mental trivsel? Oplev lektor i psykologi Aida Bikic, og lektor i pædagogisk psykologi Andreas Lieberoth, i en samtale om, hvad skærme gør ved os.

  • Hjernemad – hack din sundhed og ydeevne? Med Per Bendix Jeppesen, lektor i endokrinologi ved Aarhus Universitetshospital, og Rune Rønhave Laursen, molekylærbiolog og stifter af Clutch Nutrition.

  • Hvad er angst? Angst er en af de hyppigst forekommende psykiske lidelser i Danmark. Omkring 25 % af den danske befolkning vil i løbet af livet blive ramt af det, psykiatrien kalder sygelig angst. Oplev lektor i klinisk børnepsykologi Sonja Breinholst, i samtale med filosof Kasper Lysemose.

Når hjernen bliver syg
En hjerne i topform er ikke alle forundt. Sygdomme og forstyrrelser i hjernen, pludselige eller kroniske, kan give hjernen vanskelige betingelser for at trives. Til Hearts & Minds er det muligt at overvære adskillige typer af arrangementer, der netop sætter fokus på hjerneskader og behandlinger af sygdomme i hjernen, for eksempel:

  • Rystet - når en hjernerystelse forandrer livet. Oplev klinisk professor og overlæge ved Hammel Neurocenter Jørgen Feldbæk Nielsen, i samtale med prisvindende dokumentarist og journalist Mads Ellesøe, der selv har været hårdt ramt af hjernerystelse.

  • Hvordan lever man med ADHD og ADD i voksenlivet? 3-5% af den danske befolkning skønnes at have ADHD eller ADD. Hør Sarah Grünewald i samtale med overlæge og professor i børne- og ungdomspsykiatri Per Hove Thomsen, fra Aarhus Universitet, og få indblik i ADHD og ADD, årsager, behandlingsmuligheder og livet med en opmærksomhedsforstyrrelse.

  • Veje ud af afhængighed. Mød Jakob Linnet, psykolog, dr.med. og leder af klinik for ludomani og BED, Odense Universitetshospital, og musiker Mathilde Falch i samtale om, hvad afhængighed egentlig er, hvordan hjernen snyder os, og hvad vi kan gøre for at hjælpe dem, der kæmper.

Folkelig forskningsformidling
Hearts & Minds arrangeres af Folkeuniversitetet med formålet om at skabe anderledes, inspirerende og nærværende forskningsformidling, der gør det både sjovt og socialt at blive klogere.

Sten Tiedemann, rektor hos Folkeuniversitet i Aarhus, udtaler:

“Til Hearts & Minds gør vi vores ypperste for at bringe forskningen ud til danskerne på en måde, der både engagerer og inspirerer. Vi ønsker at gøre videnskab og forskning folkeligt, så alle – uanset baggrund – kan få indsigt i, hvordan hjernen fungerer, og hvordan de kan bruge forskningen til at forbedre deres livskvalitet. Videnskab skal være både sjovt, tilgængeligt og relevant for vores hverdag, og det er præcis, hvad denne festival handler om.”

Udover arrangementerne på Dokk1 afvikles en del af foredragene også online, ligesom der også er lukkede arrangementer for gymnasieklasser. Find mere information om Hearts & Minds på https://heartsandminds.fuau.dk

Mest Læste

Annonce