Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Ny forskning: Overbevisende forklaring på pyramidernes konstruktion

Videnskabeligt gennembrud afmystificerer en ældgammel gåde.

Er du klar til at få en tusindårig gåde løst? Glem konspirationsteorierne om rumvæsner. Forskere har nu fundet en overbevisende forklaring på, hvordan de egyptiske pyramider blev bygget. Det skriver LADBible.

I tusinder af år har de egyptiske pyramider forbløffet os. Hvordan blev de enorme bygningsværker skabt? Hvad vi ved, er, at mange af de over 100 pyramider blev bygget som grave for faraoerne. Omkring 2780 f.Kr. blev den første pyramide opført nær den gamle by Memphis. Men ellers har vores viden været begrænset.

Opdagelsen af et ældgammelt vægmaleri

Det ændrer sig nu takket være fysikere fra University of Amsterdam. De har analyseret et gammelt vægmaleri fra Djehutihoteps grav, der stammer fra omkring 1900 f.Kr.

I en undersøgelse fra 2014, offentliggjort i tidsskriftet Physical Review Letters, foreslår forskerne, at pyramidernes opførelse måske er ganske simpel.

På billedet ser man, hvordan 172 gamle egyptere håndterer og flytter de enorme sten. En arbejder hælder vand på sandet foran en slæbekonstruktion, der bærer en kolossal statue. Disse konstruktioner var altså ikke bare store træplanker.

Vand som nøgle til transport

"Egyptologer har tolket vandet som en del af et renselsesritual," siger fysiker Daniel Bonn til The Washington Post: "De har aldrig søgt en videnskabelig forklaring." Han forklarer, at eksperimentet ikke blot løser den egyptiske gåde, men også viser, at sandets stivhed er direkte relateret til friktionskraften.

Vådt sand er hårdere – som et sandslot, der ikke kan bygges på tørt sand. Konsekvenserne for friktion er dog svære at forudsige.

Studiet konkluderer, at friktion på sand reduceres betydeligt ved tilsætning af noget, men ikke for meget, vand. Og her bliver det lidt teknisk: Kapillærvandbroer øger sandets forskydningsmodul, hvilket letter glidningen af konstruktionerne. For meget vand får kapillærbroerne til at smelte sammen, hvilket mindsker modulet og øger friktionskoefficienten igen.

Resultaterne viser, at friktionskoefficienten er direkte relateret til forskydningsmodulet, hvilket har stor betydning for transport af granulære/løse materialer. Sandets polydispersitet har også en stor effekt på friktionskoefficienten.

Så, ingen aliens denne gang. Forskere viser, at lidt vand kan være nøglen til at forstå, hvordan egypterne flyttede de massive stenblokke til at bygge pyramiderne. Det er videnskab, der afmystificerer et af historiens største undere.

Mest Læste

Annonce