Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Hyldes vidt og bredt - men hvad siger videnskaben om briller mod blåt lys?

Forskning og videnskab

30/01/2024 13:39

J. Bøgen

Har du prøvet dem?

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Der er skærme overalt i vores hverdag, og mange af os er faktisk dybt afhængige af dem.

Ikke bare, fordi vi skal kunne holde øje med de sociale medier, se sjove kattevideoer eller noget helt tredje, men computere er og bliver en del af den moderne arbejdsdag i rigtig mange tilfælde.

Spørgsmålet er så, hvilken effekt det har på os mennesker, når vi bliver udsat for det elektroniske lys i timevis hver eneste dag.

Eksperter har gang på gang advaret os mod at bruge elektronik den sidste time, inden vi skal i seng, fordi det simpelthen gør det sværere for os at falde i søvn - og det er særligt det, der kaldes blåt lys, der er synderen.

I takt med, at skærme bliver en større og større del af vores hverdag, er der naturligt nok kommet løsninger på problemet med blåt lys på markedet, og et hav af producenter tilbyder såkaldte "blåt lys-briller", som eftersigende hjælper dig til at falde i søvn, gør dig mere udhvilet og gør øjnene mindre trætte og udmattede.

Men en ting er, hvad producenterne siger - hvad siger videnskaben om den slags briller?

Vi er dykket lidt ned i forskningen for at se, hvad der faktisk rører sig på dette område.

Hvad er det nu lige, blåt lys er?

Du har nok hørt det før, men lad os lige opsummere en gang, så alle er med på, hvad vi snakker om.

Elektroniske skærme udsender lys, og en bestemt frekvens af det fra elektroniske skærme går under betegnelsen blåt lys.

Der er som sådan ikke noget galt i at blive udsat for blåt lys. Faktisk udsender Solen langt mere af den slags lys, end vi nogensinde vil blive udsat for fra vores telefoner, computere og fjernsyn.

Problemet opstår, når vi bruger vores elektroniske enheder, når mørket er faldet på. I et studie fra Harvard fandt forskerne ud af, at blåt lys i meget høj grad undertrykker hjernens produktion af melatonin, som er det hormon, der gør os trætte.

Faktisk fandt forskerne frem til, at hvis vi bliver udsat for 6½ times blåt lys (ikke urealistisk i løbet af en arbejdsdag ved computeren og en film om aftenen), så skubbede det vores døgnrytme med op til 3 timer (!!!).

Det er årsagen til, at eksperter anbefaler, at man ikke tager telefonen med i seng, fordi vi ved at udsætte vores øjne for blåt lys umiddelbart inden, vi skal sove, virkelig kan ødelægge vores søvnkvalitet.

Hvad er det så blåt lys-briller gør?

De briller, der er udviklet til at bekæmpe blåt lys, er, at glasset (eller plastikken) i brillerne filtrerer det lys, vi får fra kilder omkring os.

Det er særligt frekvenserne for blåt lys, som bliver blokeret, og tanken bag konceptet er, at det vil gøre vores hjerner bedre til at regulere vores døgnrytme med udviklingen af melatonin.

Men en ting er jo, hvad virksomheder og producenter vil have os til at tro - for hvad siger videnskaben egentlig om effekten af blåt lys-briller?

Det siger videnskaben

Der er lavet en del forskning på netop dette område, fordi der også er teorier om, at specielle briller kan bruges til at hjælpe på humørsvingninger og lignende.

I et såkaldt meta-studie fra 2021 gennemgik forskerne resultaterne fra 29 undersøgelser, der studerede effekten af blåt lys-briller i forskellige aspekter.

24 af disse studier fokuserede på effekten af blåt lys-briller i forhold til søvn, og her bliver det ret interessant.

Der var nemlig betydeligt bevis for, at briller mod blåt lys i betydelig grad hjalp forsøgspersonerne med at holde en stabil døgnrytme, hvis de brugte blåt lys-briller om aftenen.

Den positive effekt blev fundet både hos personer med egentlige søvnproblemer, personer med jetlag og hos personer med skiftende arbejdstider.

Forskerne bag meta-undersøgelsen henviser desuden til den veletablerede viden omkring de biologiske mekanismer, når vi bliver udsat for blåt lys, og at der før er lavet undersøgelser, der viser, at denne slags briller hjælper personer til at blive søvnige.

Til gengæld er det et punkt, hvor producenterne af briller mod blåt lys ikke nødvendigvis har ret i deres markedsføring.

Et andet meta-studie fra 2021 gik nemlig i dybden med den forskning, der er lavet omkring øjenudmattelse (som man ofte får af at sidde ved computeren en hel arbejdsdag), og om briller mod blåt lys kan hjælpe på det problem.

Her fandt forskerne til gengæld ikke noget bevis for, at de omtalte briller faktisk gjorde en forskel.

Konklusionen ud fra disse to undersøgelser må altså være, at det kan være en god ide med briller mod blåt lys, hvis du har svært ved at falde til ro om aftenen - men du skal ikke regne med, at det gør dine øjne mindre trætte og udmattede i løbet af arbejdsdagen.

Mest Læste

Annonce

10/12/2024

På blot 2 minutter fandt jeg den billigste bilforsikring til min nye bil, og der var mange penge at spare.