Resultaterne af et omfattende studie, som inkluderer 33.776 gravide fra perioden 1997-2016, har anvendt en nyudviklet algoritme, tame-algoritmen, til at analysere medicinforbrug og indvirkningen på nyfødte børn.
"Den nye algoritme giver os unikke muligheder for at forstå komplekse mønstre i medicinforbrug og deres konsekvenser for nyfødte børns helbred," siger professor på Statens Serum Institut (SSI) Anders Hviid, der har ledet studiet.
Han understreger dog, at behandling af depression under graviditet er afgørende for mange kvinder.
"Beslutningen om at fortsætte eller stoppe med medicinen bør altid ske i tæt dialog med lægen," siger Anders Hviid.
Lavere risiko for forhøjet blodtryk og indlæggelser
I studiet fokuserede forskerne specifikt på tre helbredsindikatorer hos de nyfødte: medfødt hjertesygdom, forhøjet blodtryk i lungerne og behovet for heldøgnsindlæggelser i det første leveår.
Algoritmen gjorde det muligt at opdele kvinderne i otte forskellige grupper baseret på deres medicinforbrug. Nogle kvinder fortsatte med antidepressiv medicin under graviditeten, andre skiftede mellem forskellige præparater, mens en gruppe stoppede helt.
Resultaterne viste, at gruppen af kvinder der ophørte med deres antidepressiv medicin, havde en lavere risiko for, at barnet udviklede forhøjet blodtryk i lungerne i den første uge efter fødslen i forhold til dem, der fortsatte igennem graviditeten, svarende til tre færre tilfælde per 1.000 børn.
Risikoen for heldøgnsindlæggelser i barnets første leveår var også lavere hos børn af kvinder, der ophørte med medicin, svarende til otte færre heldøgnsindlæggelser per 100 børn.
Forskerne fandt til gengæld ikke nogen signifikant forskel i risikoen for medfødt hjertesygdom.
Forskerne påpeger desuden, at de ikke kan udelukke, at sværhedsgraden af depression også kan spille en rolle. Der er sandsynligvis tale om sværere depression hos dem, der fortsætter med medicin igennem graviditeten, end hos dem, der stopper i forbindelse med, at de bliver gravide.
Studiets resultater er netop offentliggjort i Psychiatry Research.
Læs mere i tidsskriftet Psychiatry Research.
Læs mere om tamealgoritmen.