Af Peter Roepstorff sygeplejerske og klinisk diætist
Undersøgelsen er offentliggjort i onlineudgaven af Neurology® den 15. januar 2025, det medicinske tidsskrift for American Academy of Neurology.
Rødt kød har et højt indhold af mættet fedt og har i tidligere undersøgelser vist sig at øge risikoen for type 2-diabetes og hjertesygdomme, som begge er forbundet med nedsat hjernesundhed, siger undersøgelsens forfatter Dong Wang, MD, ScD, fra Brigham and Women's Hospital i Boston.
"Vores undersøgelse viste, at forarbejdet rødt kød kan øge risikoen for kognitiv tilbagegang og demens, men den gode nyhed er, at den også fandt ud af, at udskiftning af det med sundere alternativer, som nødder, fisk og fjerkræ, kan reducere en persons risiko."
133.771 personer deltog i undersøgelsen
For at undersøge risikoen for demens inkluderede forskerne en gruppe på 133.771 personer med en gennemsnitsalder på 49 år, som ikke havde demens i starten af undersøgelsen. De blev fulgt op til 43 år. Af denne gruppe udviklede 11.173 personer demens.
Deltagerne udfyldte en maddagbog hvert andet til fjerde år, hvor de listede, hvad de spiste og hvor ofte.
Forskere definerede forarbejdet rødt kød som bacon, hotdogs, pølser, salami, og andre forarbejdede kødprodukter. De definerede uforarbejdet rødt kød som oksekød, svinekød, lam og hamburger.
Sådan gjorde de
Forskerne opdelte deltagerne i tre grupper:
1. Den lave gruppe spiste i gennemsnit færre end 0,10 portioner om dagen;
2. Den mellemstore gruppe spiste mellem 0,10 og 0,24 portioner om dagen;
3. Den høje gruppe, 0,25 eller flere portioner om dagen.
Efter at have justeret for faktorer som alder, køn og andre risikofaktorer for kognitiv tilbagegang, fandt forskerne, at deltagerne i den høje gruppe havde en 13% højere risiko for at udvikle demens sammenlignet med dem i den lave gruppe.
For uforarbejdet rødt kød sammenlignede forskere personer, der i gennemsnit spiste mindre end en halv portion om dagen, med personer, der spiste en eller flere portioner om dagen og ikke fandt en forskel i demensrisiko.
For at måle subjektiv kognitiv tilbagegang kiggede forskerne på en anden gruppe på 43.966 deltagere med en gennemsnitsalder på 78 år. Subjektiv kognitiv tilbagegang er, når en person rapporterer hukommelses- og tænkeproblemer, før et fald er stort nok til at dukke op på standardtests.
Den subjektive kognitive tilbagegangsgruppe tog undersøgelser, der vurderede deres egen hukommelse og tænkeevner to gange i løbet af undersøgelsen.
14 % højere risiko for kognitiv tilbagegang
Efter at have justeret for faktorer som alder, køn og andre risikofaktorer for kognitiv tilbagegang, fandt forskerne, at deltagere, der i gennemsnit spiste 0,25 portioner eller mere om dagen af forarbejdet rødt kød, havde en 14 % højere risiko for subjektiv kognitiv tilbagegang sammenlignet med dem, der i gennemsnit spiste færre end 0,10 portioner om dagen.
De fandt også, at personer, der spiste en eller flere portioner uforarbejdet rødt kød om dagen, havde en 16 % højere risiko for subjektiv kognitiv tilbagegang sammenlignet med personer, der spiste mindre end en halv portion om dagen.
For at måle objektiv kognitiv funktion kiggede forskerne på en anden gruppe på 17.458 kvindelige deltagere med en gennemsnitsalder på 74 år. Objektiv kognitiv funktion er, hvor godt din hjerne fungerer til at huske, tænke og løse problemer.
Denne gruppe tog hukommelses- og tænketests fire gange i løbet af undersøgelsen.
Efter at have justeret for faktorer som alder, køn og andre risikofaktorer for kognitiv tilbagegang, fandt forskerne, at det at spise højere forarbejdet rødt kød var forbundet med hurtigere hjernealdring i global kognition med 1,61 år med hver ekstra portion om dagen og i verbal hukommelse med 1,69 år med hver ekstra portion om dagen.
Nødder, bælgfrugter og fisk modvirker kognitiv aldring
Endelig fandt forskere, at udskiftning af en portion om dagen forarbejdet rødt kød med en portion om dagen nødder og bælgfrugter var forbundet med en 19 % lavere risiko for demens og 1,37 færre år med kognitiv aldring. At foretage den samme substitution for fisk var forbundet med en 28 % lavere risiko for demens, og erstatning med kylling var forbundet med en 16 % lavere risiko for demens.
Kilde
Is eating more red meat bad for your brain? | ScienceDaily
Yuhan Li, Yanping Li, Xiao Gu, Yuxi Liu, Danyue Dong, Jae Hee Kang, Molin Wang, Heather Eliassen, Walter C. Willett, Meir J. Stampfer, Dong Wang. Langtidsindtag af rødt kød i forhold til demensrisiko og kognitiv funktion hos amerikanske voksne. Neurologi, 2025; 104 (3) DOI: 10.1212/WNL.00000000000210286