Følgende er skrevet af Peter Roepstorff, sygeplejerske og klinisk diætist med mere end 30 års erfaring.
En del forældre med børn, der har ADHD har prøvet at følge forskellige diæter for at se om det har haft en indflydelse på deres børns ADHD symptomer.
Der har længe eksisteret en del tvivl hos forældrene om effekten af disse kosttiltag
En nylig undersøgelse fra 2024 fra det videnskabelige tidsskrift European Child & Adolescent Psychiatry konkluderer, at en restriktiv kost ikke er bedre end en sund kost til behandling af ADHD hos børn.
Konklusionen er fra den første randomiserede undersøgelse, der sammenlignede en restriktiv kost med en aktiv intervention. Et randomiseret klinisk forsøg er en undersøgelse af effekten af en behandling.
Forsøget er kendetegnet ved, at patienter fordeles tilfældigt til enten at modtage en eksperimentel behandling eller en kontrolbehandling.
En anden slags kost er nøglen
I studiet rekrutterede forskerne 165 børn i alderen 5 til 12 år. De blev randomiseret til enten en restriktiv kost eller en almen sund kost.
Efter fem ugers behandling oplevede 35% af de børn, som fik restriktiv kost, en bedring på mindst 30% i symptomerne, ifølge forældre og skolelærere, hvilket var signifikant færre end de 51% af børnene, som fik en almen sund kost.
Blandt børnene, der fortsatte med at spise en deres sædvanlige kost, oplevede 56% en tilsvarende bedring, hvilket også var signifikant bedre end blandt de børn, som fik en restriktiv kost.
Forskerne observerede, at cirka halvdelen af de børn, som fik restriktiv kost, oplevede en bedring ifølge forældrene, mens lærerne konstaterede en forværring af symptomerne. Dette mønster blev ikke set i de to andre grupper, hvilket kan pege på, at forældrene havde højere forventninger til interventionen.
Forskerne påpeger også når børn følger en restriktiv diæt er det ofte en byrde for familien – diæter er komplekse at gennemføre, dyre, kan være socialt invaliderende og kan ikke mindst være skadelige på grund af risiko for fejl- og underernæring
Forfatterne vurderer resultaterne som bemærkelsesværdige, og konkluderer, at en sund kost, og ikke en restriktiv kost, kan være en tillægsbehandling hos børn med ADHD.