Ifølge forskningen, der involverer 10.475 teenagere fra både USA og Indien, er der en markant stigning i symptomer som hallucinationer, vrede og en følelse af adskillelse fra virkeligheden.
Især unge mellem 13 og 17 år rammes af disse problemer. Forskere advarer om, at tidlig eksponering for smartphones kan have langvarige konsekvenser for børns og unges mentale velbefindende.
Tidlig eksponering øger risikoen
Rapporten viser, at de unge, der bruger smartphones hyppigst, også oplever de største udfordringer med angst, depression og sociale problemer.
Halvdelen af deltagerne rapporterer, at de føler sig mere ængstelige og skyldfulde i deres daglige liv. Yderligere siger mange, at de ofte føler sig adskilt fra virkeligheden.
Undersøgelsen viser desuden, at jo yngre børn er, når de får deres første smartphone, desto mere tilbøjelige bliver de til at udvikle symptomer som hallucinationer og irritabilitet. Dette skaber et klart billede af, hvordan smartphones kan påvirke sindet negativt, især når de bruges uden kontrol.
Virkeligheden bliver mere fjern
En af de mest bekymrende opdagelser er, at smartphones ikke kun forværrer angst og depression, men også gør unge mere isolerede i deres sociale liv. Mange af deltagerne i undersøgelsen rapporterer om forringede relationer med venner og familie, samt øget søvnmangel.
Undersøgelser viser også, at unges sociale interaktioner ofte reduceres til tekstbeskeder og onlineforbindelser, hvilket betyder, at de får færre muligheder for at udvikle sunde, ansigt-til-ansigt relationer. Dette bidrager til en følelse af adskillelse fra den virkelige verden.
Derudover er der øget opmærksomhed på de negative konsekvenser af voldeligt indhold og mobning på sociale medier, som begge anses for at forværre de psykiske problemer. Forskere peger på, at konstant eksponering for sådanne faktorer kan føre til en stigning i aggressive tendenser og en mistet følelse af virkelighed.
Hvordan beskytter man unge mod skader?
Eksperter anbefaler, at børn ikke får deres første smartphone før de når 8. klasse.
Dette vil give dem mulighed for at udvikle sundere sociale færdigheder og give dem bedre forudsætninger for at håndtere de psykiske udfordringer, som smartphones kan medføre.
Forældre og samfundet bør være opmærksomme på, hvordan teknologien påvirker den yngre generation og sørge for at finde en balance mellem digitalt forbrug og virkelige, sociale oplevelser.
Kilde: unilad.com