Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Nyt studie: Hvis du er over 50 år, og kan stå på ét ben i 30 sekunder, ældes du godt

Forskning og videnskab

27/11/2024 08:15

J. Bøgen

Virkeligheden er imidlertid ikke så simpel, mener dansk overlæge.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Hvor længe kan du balancere på ét ben?

Hvis du kan klare det i mere end 30 sekunder, ældes du godt - i hvert fald, hvis du også er over 50 år.

Det er konklusionen i et nyt amerikansk studie, der har kigget nærmere på sammenhængen mellem muskelstyrke, balance og aldring.

Det lyder jo umiddelbart godt, at man med så simpel en test kan finde ud af, om man er på rette vej til at få en god alderdom, men ifølge den danske overløge og professor i ældresygdomme med Københavns Universitet, Charlotte Suetta, er der mere til historien.

I en artikel på Videnskab.dk forklarer ekspertens nemlig, at selvom enkle balanceøvelser i hverdagen kan give os bedre balance med alderen, og dermed også mindske risikoen for fald, så er det kun én af brikkerne i det store puslespil, der hedder aldring.

Andre faktorer kan spille ind

Charlotte Suetta forklarer, at en god balanceevne godt kan sige noget om kroppens generelle sundhed, men der er andre faktorer, der også spiller ind, når det handler om at blive ældre.

For hvis man for eksempel har fysiologiske skader, kan de påvirke ens balanceevne, hvormed man måske ikke vil være i stand til at kunne stå på ét ben i 30 sekunder.

Derudover har forskerne heller ikke kigget på, hvor længe man skal kunne stå på ét ben i forhold til forskellige aldre.

"De har ikke undersøgt folk over tid, og balancen er noget, der kan påvirkes relativt hurtigt," siger eksperten til TV 2.

Hun peger desuden også på, at det amerikanske studie kun har haft 40 forsøgspersoner med, og at der derfor er tale om en meget lille testgruppe.

Brug stoletesten

Charlotte Suetta mener, forskerne bag undersøgels kunne have tilføjet stoletesten som et supplement til at teste forsøgspersonerne.

Stoletesten går ud på, at man skal se, hvor mange gange man kan rejse og sætte sig fra en stol på 30 sekunder - uden at bruge hænderne til at støtte med.

Den øvelse kombinerer nemlig både balance og styrke, ligesom den også træner muskelstyrken hos mange ældre.

Cirka en tredjedel af alle ældre over 65 år falder én eller flere gange om året, og en ting er de skader, man kan få, når man falder, men det er faktisk ikke den største risiko, mener Charlotte Suetta.

Hvis man oplever at falde, kan det nemlig sætte gang i en negativ spiral, hvor man ikke tør være lige så fysisk aktiv som førhen, og det kan så gøre problemet endnu værre.

Så Suettas vigtigste råd til ældre er, at man skal holde sig fysisk (og socialt) aktiv - og huske at have det sjovt med det, man vælger.

Mest Læste

Annonce

10/12/2024

På blot 2 minutter fandt jeg den billigste bilforsikring til min nye bil, og der var mange penge at spare.