Mangt en teenageforælder har uden tvivl sagt til deres børn, at der skal skrues ned for musikken. Men nu viser et nyt studie, at der faktisk er en alvorlig risiko forbundet med, at teenagerne sandsynligvis skruer op i protest mod deres forældre.
Faktisk viser undersøgelsen, der er udgivet i medicintidsskriftet BMJ Global Health, at intet mindre en 1.000.000.000 (1 milliard) yngre mennesker hører så høj musik, at de er i direkte fare for at miste hørelsen, når de bliver ældre.
"Vi estimerer, at mellem 0,67 milliarder og 1,35 milliarder mennesker mellem 12 og 34 år på verdensplan sandsynlgivis hører musik på usund vis," og dermed øger de risikoen for at miste hørelsen, siger hovedforfatteren bag undersøgelsen, Laruen Dillard.
Gigantisk undersøgelse af 21 års forskning
Når musikken, eller lyden generelt, bliver skruet for højt op, kan det udmatte de sensoriske celler og strukturer i øret. Hvis dette sker for længe, kan det føre til permanent skade - i form af høretab, tinnitus eller begge dele.
Og nu tænker du måske, at det jo nok bare er et estimat, men forskerne har været virkelig grundige.
De har lavet det, der hedder en metaanalyse, hvor de har taget al den forskning og de videnskabelige artikler omkring usunde hørevaner, der er blevet udgivet mellem 2000 og 2021 fra tre forskellige databaser - altså gennem 21 år!
Høretelefoner er den store synder
De usunde lyttevaner dækkede både brug af høretelefoner og tilstedeværelse ved underholdningssteder som koncertsteder, diskoteker, barer og lignende.
US Centers for Disease Control and Prevention definerer et sikkert støjniveau som værende 85 decibel, hvis man bliver udsat for det over 40 timer i løbet af ugen. Hvis man lytter til støjen omkring 2½ time om dagen er det sikre niveau 92 decibel.
Men begge tal blegner i forhold til, hvad vores ører bliver udsat for, når vi lytter via høretelefoner og earpods. Her viser undersøgelser nemlig, at vi ofte skruer helt op til 105 decibel. På underholdningssteder ligger lydniveauet typisk mellem 104 og 112 decibel, ifølge studiet.
Hvad skal du så gøre?
Mange smartphones og musikafspillere har i dag en funktion, hvor den automatisk advarer os, hvis vi skruer op til for højt et niveau i høretelefonerne.
Forfatteren bag studiet, Lauren Dillard, at man tager den advarsel alvorligt, når den dukker op. Derudover er det også en god ide måske at høre musik i lidt kortere tid end planlagt, hvis man gerne vil skrue højt op.
Derudover er der et mere konkret signal, man kan forholde sig til. Hvis det ringer eller bruser for ørene, når der igen bliver ro, er det et tegn på, at lyden har været for høj. På den måde kan sørge for at holde lyden på et lidt lavere niveau næste gang.
Endelig anbefaler Dillard, at man bruger høretelefoner, der lukker baggrundsstøj ude. Det vil automatisk få dig til at holde lydniveauet i ørerne lavere, fordi du tydeligere kan høre musikken, og ikke skal skrue op for at overdøve støjen omkring dig.