Udmeldingen om hjemmeberedskab vækker flere bekymringer hos nogle end hos andre. Foto: Psykiatrifonden
Udmeldingen om hjemmeberedskab vækker flere bekymringer hos nogle end hos andre. Foto: Psykiatrifonden

Beredskabsmelding vækker angst: Her er Psykiatrifondens råd til at tøjle tankerne

Forsvar

27/06/2024 11:36

J. Bøgen

”Hvorfor?”, ”Bliver der krig?”, ”Er jeg i fare?”, ”Er mine nærmeste i fare?”

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Beredskabsstyrelsens nye anbefalinger om hjemmeberedskab vækker bekymrede tanker hos en del mennesker.

Det mærker man hos Psykiatrifondens rådgivning, hvor emnet har fyldt i  samtalerne de seneste dage.

Tanker om krig , krise og beredskab kan påvirke mennesker, der lever med psykisk sygdom. Det er især mennesker med angst, der søger råd, hjælp og støtte.

”Jeg har talt med vores rådgivere, og der har allerede været flere henvendelser efter udmeldingen. Mange af dem, der ringer, lever med angst, og de oplever, at de nye anbefalinger forværrer angsten, og at de får en masse tankemylder, som påvirker dem,” siger Liza Johnson, der er psykoterapeut og leder af Psykiatrifondens rådgivning.

Det ukontrollerbare vækker usikkerhed

Ifølge Liza Johnson er det ganske naturligt, at vi mennesker reagerer med angst i en eller anden grad, når vi får at vide, at den verden, vi kender, er under forandring eller kan komme det. Det, vi ikke kan kontrollere, vækker usikkerhed og frygt. Særligt, hvis man i forvejen har angst.

Derudover kan angsten vise sig på forskellige måder, når folk ringer ind til Psykiatrifondens rådgivning.

”Vi ser flere forskellige eksempler på, hvordan frygten og bekymringerne kommer til udtryk hos dem, der ringer ind, efter at have hørt om de nye anbefalinger. Fx ringer nogle ind og er bekymrede for, hvad de skal gøre, hvis de pludselig ikke kan få fat i deres medicin, og det gælder ikke kun folk med psykisk sygdom, men også dem med fysisk sygdom. Andre ringer fx til os og er frustrerede over, at tanker og bekymringer afholder dem fra at gøre ting, de normalt ville gøre. Og så har nogle også bare brug for en beroligende snak,” fortæller hun.

Tal om det og dæmp presset

Ifølge Liza Johnson kan det være afgørende at åbne op og dele sine bekymringer og tanker med andre mennesker. Det kan være ens partner, ven, familiemedlem, kollega, lærer eller en helt sjette.

Hun ser det at dele sine tanker med andre meget billedligt: Når ordene forlader ens mund, så forlader de på en måde også ens hoved.

”Ved at tale om det, kan man dæmpe det pres, man mærker, så man måske undgår, at det hober sig alt for meget op indeni. En anden ting er, at man ofte tror man, at man er alene, men det er man overhovedet ikke. Faktisk vil man typisk opdage, at andre har det på samme måde og deler de samme tanker som en selv,” siger hun.

Synes man, det er svært at åbne op over for dem, man kender, eller har man bare brug for at dele sine tanker her og nu, kan man kontakte Psykiatrifondens rådgivning. Rådgiverne er klar til at hjælpe og vejlede, og man kan både ringe, chatte og skrive til brevkassen. Det er gratis og anonymt.

Forventer stigende tendens

Rådgivningsleder Liza Johnson venter flere samtaler om de nye anbefalinger om hjemmeberedskab i den kommende tid.

”Vi er sikre på, at vi kommer til at se en stigning i henvendelser om det her emne det næste stykke tid. Da krigen i Ukraine brød ud, steg henvendelserne med 15 procent, og vi forventer, at vi minimum ser den samme tendens på baggrund af det her, da de to ting for mange hænger sammen,” siger hun.

Mest Læste

Annonce

10/12/2024

På blot 2 minutter fandt jeg den billigste bilforsikring til min nye bil, og der var mange penge at spare.