Hos Julevenner.dk kan man enten melde sig som julevært og invitere gæster hjem, eller som julegæst, der søger et sted at fejre julen. Foto: Colourbox - kilde skal nævnes og må kun benyttes ved omtale
Julen er for mange forbundet med hygge, samvær og fællesskab – men hvad gør man, hvis man ikke har nogen at dele højtiden med?
I julen 2023 svarede knap 4 % af danskerne at de skulle holde jul alene.
I en ny undersøgelse lavet af analysevirksomheden YouGov for ejendomsmægleren Home er 23% af de adspurgte danskere villige til at åbne deres hjem for personer, de ikke kender i forvejen – herunder ensomme, udsatte, enlige eller personer fra andre kulturer.
Ifølge Home er det et klart tegn på, at mange danskere ser julen som en særlig højtid, hvor de er åbne for at gøre noget godt for dem, der har brug for det.
”Undersøgelsen viser, at julen stadig har en særlig plads i danskernes hjerte som en tid for samvær og fællesskab. At så mange er villige til at dele juleaften i deres hjem med nogen, de ikke kender, viser stor lyst til at gøre en forskel,” fortæller Michael Dalsager, der er senior kommunikationskonsulent i Home og peger på, at 2% svarer, at de tidligere har inviteret en fremmed til juleaften i hjemmet.
Julevenner: Sammen om juleaften
For mange er tanken om at dele julen med fremmede allerede blevet til virkelighed.
I samarbejde med fællesskabs-app’en Boblberg har Røde Kors i flere år haft stor succes med 'julevenner', som giver mulighed for at fejre højtiden med nye ansigter.
Hos Julevenner.dk kan man enten melde sig som julevært og invitere gæster hjem, eller som julegæst, der søger et sted at fejre julen. Herefter bliver man matchet med andre via portalen, så man kan dele højtiden i godt selskab.
Sidste år deltog over 4500 værter og gæster i alt som 'julevenner' – et rekordhøjt antal, som organisationen håber på at gentage i år.
”Vores forhåbning er at komme op på nogenlunde samme antal som sidste år. Men i sidste ende er det vigtigste for os, at de, der tilmelder sig, finder hinanden og får en god juleaften sammen,” fortæller projektleder for Julevenner i Røde Kors, Lene Knudtzen.
Ordningen har vokset sig større år for år – med undtagelse af coronaramte 2020 og 2021. I 2019, som var første år, var der en tilmelding på over 2800 personer, oplyser Røde Kors.
Køn og alder spiller en rolle
Undersøgelsen fra Home viser, at der på flere områder er forskel på villigheden til at åbne hjemmet juleaften.
Flere kvinder (25%) end mænd (21%) er åbne for at invitere fremmede hjem juleaften, mens mænd i højere grad vælger at sige nej (67%) sammenlignet med kvinder (56%).
Det er dog værd at bemærke, at selvom mændene generelt er mere tilbageholdende, er mere end hver femte stadig åben for at gøre det eller gør det allerede.
Ser man på aldersgrupper, er der også en tydelig forskel:
Flere yngre mennesker (25% af de 18-29-årige) er villige til at åbne deres hjem, mens dette falder med alderen.
Blandt de 60+ årige er det kun 18%, der er åbne for ideen, mens 63% af denne aldersgruppe siger nej.
Men igen – selv i de ældre aldersgrupper er det næsten hver femte, der er åben for at gøre en forskel.
Sådan lød undersøgelsen
Ville du åbne dit hjem for 'fremmede' juleaften, altså invitere ensomme, udsatte, folk der er alene, andre kulturer osv. indenfor?
Ja - det gør jeg allerede - 2 %
Ja - det er jeg åben over for - 21 %
Nej - 62 %
Ved ikke - 16 %
Undersøgelsen er gennemført af analyseinstituttet YouGov for Home. Der er i alt gennemført 2087 CAWI-interview med danskere i alderen 18+ år, i perioden 04.-13. december 2024.