Dit køkken er på mange måder som hjertet af dit hjem - det er den plads, du opbevarer, forbereder og måske endda nyder din mad. Af samme grund kan dit køkken også være et af de mest beskidte og rodede rum, du har.
At starte og vedligeholde en rengørings- og desinficeringsrutine kan hjælpe med at holde tingene kørende (og forhindre spredning af potentielt skadelige bakterier) i dette vigtige rum. Men før du kickstarter et nyt ritual, skal du være opmærksom på, at nogle praksisser (eller ikke-praksisser) faktisk kan gøre livet i dit køkken mere rodet og mere kompliceret.
For at gøre tingene mere smidige for alle, er her 10 ting, professionelle rengøringsassistenter ønsker, at du ikke ville gøre i dit køkken.
1. Du er forsinket med rengøringen
Det gælder i alle rum: Jo længere du venter med at gøre rent, jo mere albuefedt skal du bruge for at udføre arbejdet. Derudover risikerer du i dit køkken at tiltrække skadedyr og krydskontaminere bakterier.
Af den grund anbefaler Rebeca Medina, ejer af Tidy Home Cleaning Services, at tørre diske og apparater af, hver gang de bruges.
"Du behøver ikke at trække dit rengøringssæt ud, hver gang du laver mad, men du bør have en fugtig klud og et tørt håndklæde ved hånden for at tørre spild og krummer op," siger hun.
2. Du lader opvasken hobe sig op
Ja, flere retter er lig med mere arbejde (ingen kan lide at skrubbe hærdet mad væk fra gryder og pander).
Men der er en anden grund til ikke at lade snavset service sidde i din vask for længe, ifølge Medina: for at forhindre bakterieopbygning, dårlig lugt og skadedyr i dit køkken.
Når det er muligt, skal du vaske (eller i det mindste grundigt skylle) dine tallerkener lige efter du har brugt dem.
3. Du overfylder opvaskemaskinen
Så længe vi er på emnet opvask, skal du passe på ikke at overbelaste dette vigtige apparat.
"Det kan være fristende at proppe alt dit service i på én gang, men det kan forhindre ordentlig rengøring og kan endda få din opvaskemaskine til at arbejde overarbejde og i sidste ende føre til accelereret slitage," siger Karina Toner, driftsleder hos Spekless Cleaning.
Kør i stedet flere cyklusser (eller håndvask, hvad du ikke kan passe ind i maskinen).
4. Du lader dit komfur og ovn blive for snavsede
Dit komfur og din ovn er dit køkkens arbejdsheste, så det er vigtigt at give dem noget kærlighed fra tid til anden.
Fedt og madrester kan hurtigt samle sig, hvilket gør dem svære at rengøre, hvis de efterlades for længe.
"Almindelig rengøring vil ikke kun holde dem flotte, men det vil også sikre, at de arbejder så effektivt som muligt," siger Toner.
5. Du lader gammel mad stå i køleskabet
Gammel og udløbet mad kan forårsage ubehagelige lugte og tiltrække uønskede skadedyr.
Så selvom det er endnu en opgave, anbefaler Toner, at du regelmæssigt gør status over dit køleskab og smider alt ud, der er udløbet eller synligt uspiselig.
Mens du er i gang, skal du tage et par minutter til at tørre indersiden af køleskabet også af.
6. Du rengør dit gulv først
Når du rengør dit køkken, er orden vigtige - og det er bedst at starte med højere overflader.
"Hvis du starter med at feje og vaske dine gulve, vil du ikke kun træde på våde gulve, men alle madkrummer og støv fra de øverste overflader vil falde ned på gulvet, og du vil miste alt dit arbejde," siger Alex Varela, general manager for Dallas Maids.
7. Du opbevarer mere end du har brug for
En anden af Varelas kæpheste er, når folk propper alt for mange tallerkener og kopper ind i deres skabe.
"Det er ikke nødvendigt, for du bruger aldrig dem alle sammen, og det eneste, de gør, er at optage plads og skabe mere støv og flere redskaber til at rengøre," siger han.
Prøv regelmæssigt at gøre status og behold kun de redskaber, tallerkener og kopper, du bruger.
8. Du bruger de forkerte rengøringsmidler
Det universalrengøringsmiddel er praktisk, men det er ikke den bedste mulighed for enhver overflade i dit køkken.
"Nogle overflader kræver specielle løsninger eller rengøringsmidler for at holde dem skinnende som nye," siger Justin Carpenter, ejer af Modern Maids.
Brug for eksempel en dedikeret glasrens på vinduer, rustfri stålrens på rustfri apparater og stenrens, hvis du har granit- eller kvartsdiske.
Og brug altid et desinfektionsmiddel frem for en rengøringsspray, hvis dit mål er at afværge bakterier!
9. Du bruger den samme svamp eller klud til alt
At bruge den samme skrubber til tallerkener, bordplader og apparater er en fantastisk måde at sprede bakterier på, siger Rocky Vuong, grundlægger af Caliber Cleaning.
I stedet skal du udpege separate svampe eller klude til forskellige opgaver og udskifte dem ofte.
10. Du opbevarer rengøringsmidler tilfældigt
Uorganiserede rengøringsmidler gør allerede ikke-så-sjove gøremål endnu sværere (hvilket kan betyde, at du vil være mindre motiveret til at udføre dem).
Vuong anbefaler at holde alle dine rengøringsmidler organiseret og let tilgængelige for at tilskynde til regelmæssig rengøring.
"Opbevar dem i et bestemt område, som et skab eller under vasken, og overvej at bruge en caddie til at holde alt sammen," siger han.