Risikoen for, at Danmark bliver ramt af cyberangreb er nu på middel-niveau.
Det er en opjustering, da vurderingen fra Center for Cybersikkerhed så sent som i går stadig vurderede risikoen for "Lav".
Det skriver centeret i en pressemeddelelse.
Truslen kommer fra russerne
Den nye vurdering kommer på baggrund af en øget mængde angreb fra prorussiske cyberaktivister de seneste uger.
"Inden for de seneste uger har cyberaktivistiske angreb ikke kun ramt aktive parter i konflikten, men også lande i Ukraines nærområde. Pro-russiske aktivistgrupper har angrebet virksomheder og myndigheder i eksempelvis Tjekkiet, Polen og Estland," skriver centeret i pressemeddelelsen.
De vurderer, at det særligt er prorussiske hackere, der kan finde på at gå efter danske mål. Og ingen kan vide sig sikre:
"Truslen gælder også for danske organisationer eller personer med relationer til Ukraine, der kan blive ramt af angreb mod mål i Ukraine."
Centeret slutter pressemeddelelsen med at påpege, at trusselsvurderingen kan ændre sig med kort varsel, alt efter hvordan krigen i Ukraine udvikler sig. Redaktionen følger naturligvis med i de nyeste vurderinger.
Fakta om cyberangreb
Cyberaktivisme, som Center for Cybersikkerhed kalder det, sker ofte i form af overbelastningsangreb, såkaldte DDoS-angreb.
Angrebene går i grove træk ind og sender en vanvittig mængde trafik afsted mod for eksempel hjemmesider eller internetforbindelser, hvilket kan få det angrebne mål til at bryde sammen af overbelastning.
Center for Cybersikkerhed har tidligere udgivet en vejledning om forebyggelse og håndtering af den type angreb. Den vejledning kan du finde her.