Måske husker du med gru corona-sommerne. Ikke på grund af den dødelige virus, der fik lukket hele landet ned, og som udskød ferier og rejser på ubestemt tid.
Næh, du husker de åndssvage unge mennesker, der festede natten lang med et gigantisk musikanlæg i parker rundt om, fordi de ikke kunne komme i byen eller på festival.
Men selvom landet er åbnet op på ny, og danskernes rejselyst er større end i årevis, så har det ikke forhindret de famøse soundbokse, som musikanlæggene også kaldes, i at være til irritation og gene rundt om i det danske land.
Faktisk skaber de så store problemer, at tre kommuner er på vej med et decideret forbud mod at bruge dem.
Regler har ikke nok effekt
Man har ellers forsøgt sig med både dialog og regler for, hvornår musikken skal være slukket. Men uanset, om det tidspunkt er kl. 20, 22 eller 23, så er der altså nogle, der ikke kan finde slukknappen til musikken, når festen først er i gang.
Derfor har politikere i både Odense Kommune og Københavns Kommune inden for de seneste måneder meldt ud, at de vil arbejde på mulige forbud mod musikanlæggene i bestemte områder af byerne - og nu er den samme udmelding kommet fra Aarhus Kommune.
"Sidste år var vi imod et forbud og lavede derfor en regulering, fordi vi ville se, om vi ikke kunne løse problemet. Vi havde håbet på, at lydniveauet ville blive lavere, når corona var ovre, men det er ikke sket," siger medlem af Aarhus Byråd, Jesper Kjeldsen (S), til Jyllands-Posten.
Han har stillet et forslag om, at det skal være forbudt at bruge forstærkede musikanlæg på alle tider af døgnet i Botanisk Have i Aarhus. Tidligere har der i samme område været forbud mod høj musik i tidsrummet 20.00 til 10.00.
Overraskende støtte fra skaber
Centralt i fejderne står højtalerne fra den danske virksomhed Soundboks. Men hvad siger en af skaberne bag de både elskede og hadede højtalere til et totalforbud i udvalgte områder?
"Jeg synes, det er ærgerligt, hvis der er behov for forbud, og jeg så selvfølgelig gerne, at det kunne løses uden. Men hvis der er beboere, der er blevet generet i en længere periode, og hvor andre tiltag ikke virker, så synes jeg ikke, der er noget galt i forbud, for ingen fortjener at være tvangsindlagt til techno," lyder det fra Jesper Theil Thomsen, medstifter og direktør i Soundboks, til Jyllands-Posten.
Han ønsker dog, at politikerne fokuserer på løsninger i stedet for restriktioner, før de griber ned i forbudskassen.
"Det er vigtigt at se på, hvorfor de unge samles der i første omgang. Det skal man huske på i sin tilgang. Hvis man blot har en restriktiv tilgang, hvor man laver forbud et sted, så løser man ikke problemet, man flytter det bare til et andet."
Han afviser, at Soundboks kan løse problemet for alle ved at ændre på, hvor højt musikanlægget faktisk kan spille. Ifølge ham er produktet lavet til særlige situationer, hvor det er nødvendigt at kunne spille højt, for eksempel private fester med over 100 gæster.
Derfor mener han også, at soundboksene bliver misbrugt, når de unge mennesker spiller op til fest og ballade i det offentlige rum.