Disc Golf skal ud af skovene, mener afdelinger af Danmarks Naturfredningsforening. Foto: Shutterstock
Disc Golf skal ud af skovene, mener afdelinger af Danmarks Naturfredningsforening. Foto: Shutterstock

Vil have populær sport væk: "Det er for farligt"

Kommunalt

28/06/2022 10:22

J. Bøgen

Lokale afdelinger af Danmarks Naturfredningsforening vil have en bestemt sportsgren ud af de danske skove.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Der kommer disc!

Indrømmet, undertegnede aner ikke, om det er noget man råber på de mange disc golf-baner, der dukker op rundt omkring herhjemme.

Men det er ikke alle, der er blevet bidt af den populære sportsgren. Faktisk vil nogen have den helt væk - i hvert fald fra de danske skove.

I hvert fald hvis man spørger en række lokale afdelinger af Danmarks Naturfredningsforening (DN) i Nordsjælland. Det skriver TV 2 Lorry.

Farligt, fylder og forstyrrer

Marianne Engbjerg, der er formand for DN Allerød, forklarer til TV 2 Lorry, at disc golf forstyrrer freden i skoven. Desuden er de standere, hvor nettene (eller hullerne, hvis man skal blive i golf-termer) er placeret, sat på betonklodser, der er gravet ned i jorden

Hun og DN mener i stedet, at man skal kigge på andre muligheder i forhold til at placere banerne..

"Vi synes jo, at man lige så godt kan ligge de her baner ude i åbent land, og det kunne jo være, der var en landmand et eller andet sted, der gerne vil lægge jord til mod betaling," siger hun til TV 2 Lorry.

Allerød Disc Golf Klub kom til verden i 2021, og klubben har ansøgt om, og fået tilladelse til, at anlægge en bane i Ravnsholt Skov og Lynge Grusgrav.

Disc golf-klub "ærgerlig" over holdning

I DN Halsnæs har man tidligere været ude med kritik af anlæggelsen af en disc golf-bane i Arresødal Skov ved Frederiksværk sidste år. Den lokale disc golf-klub fik tilladelse fra byrådet og Naturstyrelsen, der ejer skoven.

Tilladelsen fik imidlertid den lokale naturfredningsforening til at sende en klage til Planklagenævnet, som de dog ikke fik medhold i. Derfor er der i dag ni disc golf-huller i Arresødal Skov.

Formanden for disc golf-klubben i Halsnæs, Henrik Didriksen, er ærgerlig over den lokale DN-afdelings holdning: 

"Om du går tur med hunden, samler bær og svampe eller løber orienteringsløb, så er det et område, som befolkningen kan bruge rekreativt. Vi gør jo ikke noget, uden at vi får en tilladelse," siger han til TV2 Lorry.

Han påpeger, at det er Naturstyrelsen selv, der har stået for at søge skovlovstilladelse og landzonetilladelse i forbindelse med anlæggelsen af disc golf-banen.

Hos Dansk Frisbee Sport Union (DFSU), hvor disc golf hører ind under, kalder man debatten om, hvordan man bruger skoven, for "vigtig".

Debatten foregår kun i Nordsjælland - indtil videre

Formand for DFSU, Dennis Thygesen, oplever, at debatten om disc golf-baner indtil videre kun foregår i Nordsjælland. Han kender ikke til andre lokalafdelinger af DN, der er kommet med kritiske holdninger til nye disc golf-baner.

Formanden for DN i Allerød, Marianne Engberg, forklarer, foreningens modstand mod disc golf-baner bunder i, at naturen er under pres fra aktiviteter, der allerede foregår i skoven. Det tæller både overnatning i shelters eller andre motionister som mountainbikeryttere.

Hun frygter, at naturen i skoven bliver fattigere, hvis man giver lov til at bruge skoven til endnu flere sportsaktiviteter:

"Hvis de (Allerød Disc golf Klub, red.) får tilladelse, så bliver man nødt til at fjerne noget af opvæksten, der hvor banen skal være," siger hun til TV 2 Lorry.

Bruger skoven som medspiller

I Arresødal Skov i Frederiksværk har man gjort sit bedste for at efterlade så lidt aftryk på naturen som muligt. Henrik Didriksen forklarer, at banen er lagt i samarbejde med Skov og Naturstyrelsen. Det betyder, at banens forløb er langt i et område, som Naturstyrelsen allerede har brugt i forbindelse med skovfældning.

"Det eneste aftryk, der er i skoven lige nu, er ni kurve, der fylder en halv kvadratmeter hver. Og de er placeret sådan inde i skoven, at de er svære at se, når man går langs stierne," siger Henrik Didriksen.

Men hvordan med argumentet om, at det er farligt for de andre brugere af skoven, når der pludselig kommer en disc flyvende fra omme bag et træ?

"Hvordan sikrer man, at man ikke bliver kørt ned af en cykel eller ramt af en hest? Banen er lagt uden for stierne. Og så er der taget hensyn til, at man ikke skyder hen over områder, hvor folk går," forklarer Henrik Didriksen om banen i Arresødal Skov.

Mest Læste

Annonce

27/01/2025

Hjælper dine indkæbsvaner med at forebygge udvikling af kræft?