Krigen i Ukraine udkæmpes ikke kun på slagmarken. Mere eller mindre anerkendte domstole afsiger fra tid til anden dom over for eksempel krigsforbrydere og forrædere, men nu starter et retsopgør af de helt stor.
Ukraines rigeste mand, Rinat Akhmetov, har nemlig sagsøgt Rusland ved Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol - men baggrunden er ikke så nobel, som man måske skulle tro.
Akhmetov sagsøger nemlig ikke Rusland for de uhyrligheder, de udsætter den ukrainske befolkning for. Nej, Akhmetov vil have dækket tabt arbejdsfortjeneste for overtrædelser af hans ejendomsret.
Forklaring: Akhmetov er ejer af Azovstal-stålværket, som i ugevis dannede ramme om ukrainske troppers ulige kamp mod den russiske invasion i havnebyen Mariupol.
Det skriver nyhedsbureaet Reuters.
Vil også have retten til at udstede forbud
Det præcise beløb, Akhmetov sagsøger Rusland for, er uklart indtil videre. I sidste måned fortalte han imidlertid, at hans stålproducent, Metinvest, har tabt et sted mellem 17 og 20 milliarder dollars - mellem 120 og 140 milliarder kroner.
Udover godtgørelsen for de økonomiske tab, vil Akhmetov også have domstolen til at udstede et påbud for at forhindre Ruslands fortsatte blokering, plyndring, afledning og ødelæggelse af korn og stål, Akhmetovs selskaber producerer.
"Plyndringen af Ukraines eksportvarer, herunder korn og stål, har allerede ført til højere priser og mennesker, der dør af hungersnød over hele Verden. Disse barbariske handlinger må stoppes, og Rusland skal betale," siger Akhmetov i en pressemeddelelse fra hans holding-selskab, SCM Holding.
Russerne nægter at høre under domstolen
Dmitry Peskov, der er talsmand for den russiske regering, afviser, at Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol har noget at skulle have sagt i forhold til Rusland:
Russerne har tidligere afvist Ukraines anklager om, at russerne plyndrer de områder, de overtager i løbet af det, russerne insisterer på at kalde "en særlig militæroperation" i Ukraine.
Ifølge Forbes havde Rinat Akhmetov en personlig formue på den sjove side af 100 milliarder kroner i 2013. Siden er hans selskaber og forretning generelt blevet presset: Først af russernes annektering af Krim-halvøen i 2014, og ikke mindst af invasionen, der startede d. 24. februar i år.