Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

YouSee går i retten: Risiko for sorte skærme hos kunderne

Medier

10/04/2024 06:08

J. Bøgen

Mere end et års forhandlinger har ikke båret noget med sig - og det efterlader knap 900.000 kunder i uvished.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Det er ikke nogen nyhed, at forbruget af flow-tv er faldet drastisk, siden streaming-teknologien gjorde sit indtog.

Men selvom forbruget af flow-tv er faldet betragteligt, er der noget andet, der er steget betragteligt: Rettighedsbetalinger.

I februar bragte netmediet Flatpanels et interview med kommunikationsdirektøren i brancheforeningen Danske Mediedistributører (DMD), som repræsenterer Allente, YouSee, Viaplay og Norlys. Her var der voldsom kritik rettet mod modellen for ophavsretten for tv-distribution.

Ifølge DMD er rettighedsbetalingerne for tv-indhold steget med hele 70 procent siden 2011, og i dag taler vi om et beløb på 1,2 milliarder kroner årligt.

Altså til trods for, at forbruget af flow-tv er faldet med ca. 500.000 kunder mellem 2017 og 2022.

I mere end et år, har der været forhandlinger mellem DMD og repræsentanter for rettighedshaverne, men forhandlingerne har ikke ført en løsning med sig.

Og derfor ender det nu i et retligt slagsmål, som i yderste konsekvens kan betyde sorte skærme hjemme i de danske stuer.

Vil have betalinger 70 procent ned

På den anden side af forhandlingsbordet sidder Copydan Verdens TV (repræsentærer kunstnere og producenter, der producerer musik, film og tv-udsendelser), UBOD (Union Broadcasting Organizations Denmark, som repræsenterer europæiske public service-stationer i Danmark) samt KODA (musikrettighedsorganisation, der repræsenterer komponister, musikforlag og sangskrivere).

Ifølge Copydan Verdens TV har Nuuday, der ejer YouSee, afvist en midlertidig aftale for at undgå en konflikt og i stedet opsagt de nuværende fællesaftaler.

Samtidig har Nuuday også stævnet rettighedsorganisationerne, så Sø- og Handelsretten nu skal tage stilling til sagen.

Næstforperson for Copydan Verdens TV, Jørgen Ramskov, siger i en pressemeddelelse:

"Rettighedshaverne skal ikke betale for en kapitalfonds fejlslagne investering. Et krav om en reduktion på mere end 70 procent er jo efter enhver målestok ekstremt. Jeg kan konstatere, at Nuuday/YouSee tjener penge på deres tv-forretning, mens forretningen som helhed har underskud. Nuuday/YouSee har hævet deres priser hos forbrugerne gennem flere år – og nu vil de betale markant mindre for det indhold, de selv sælger dyrere."

Risiko for sort skærm

Søgsmålet fra Nuuday/YouSee indebærer en væsentlig risiko for, at betalingen til kunstnere og producenter for indholdet i tv-pakkerne vil blive meget begrænset eller helt stoppe.

Det skyldes, at selvom Nuuday/YouSee er villige til at betale et såkaldt a conto-beløb, så kan pengene ikke sendes videre til de enkelte kunstnere og producenter, da pengene muligvis skal sendes tilbage til Nuuday/YouSee, hvis de mod forventning får medhold i deres voldsomme påstand om mere end 70 procent reduktion.

Hvis Nuuday/YouSee vælger ikke at betale for brugen af indholdet, er der risiko for "sort skærm" hos de knap 900.000 YouSee-kunder med flow-tv.

Rettighedshaverne har som modsvar til Nuudays stævning valgt at bede Ophavsretslicensnævnet om at vurdere sagen. Ophavsretslicensnævnet er et specialiseret nævn nedsat af Folketinget, der med en højesteretsdommer i spidsen specifikt har til opgave at vurdere, hvad der er en rimelig pris for rettigheder, hvis parterne ikke kan blive enige.

Derfor er det altid muligt at få afklaret, om prisen for rettigheder er rimelig og baseret på objektive og ikke-diskriminerende vilkår. Ophavsretslicensnævnet er i sin vurdering også forpligtet til at tage konkurrenceretlige principper og regler i betragtning.

Mest Læste

Annonce

10/12/2024

På blot 2 minutter fandt jeg den billigste bilforsikring til min nye bil, og der var mange penge at spare.