Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skat har offentliggjort nye rentesatser: Dette skal du tage stilling til inden nytår

Penge og økonomi

11/12/2024 12:43

J. Bøgen

Skat har netop lanceret de nye rentesatser for restskat i 2025, og det er værd at overveje, hvordan du bedst håndterer en eventuel restskat for 2024.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Skat har netop offentliggjort de nye rentesatser for restskat i 2025, og med en rente på 5,3 % fra 1. januar er der penge at spare ved at betale din restskat inden årets udgang.

Ved at betale tidligt undgår du nemlig renter og kan samtidig benytte dig af skatteoptimerende muligheder som pensionsindbetalinger og gaver til velgørende formål.

Her er de vigtigste overvejelser, du bør gøre dig, hvis du har en forventet restskat for 2024.

"Får man en restskat for 2024, kan det for de fleste betale sig at betale så meget som muligt af restskatten inden årets udgang for at undgå renter. Det er bedre at indbetale et delbeløb af den forventede restskat i 2024 og dermed spare renter på denne del. Så kan man altid foretage en yderligere indbetaling, når restskatten er beregnet i 2025,” siger Søren Bech, skatteekspert i PwC.

Selvom det for mange kun kan være et kvalificeret skøn over indkomst og fradrag, da året endnu ikke er slut, er det bedre for de fleste at indbetale den forventede restskat inden udgangen af 2024 – om ikke andet et konservativt acontobeløb, måske i underkanten af det beløb, man forventer, at restskatten vil blive.

Dag-til-dag-rente fra 1. januar til og med 1. juli 2025

Betales restskatten ikke inden udgangen af 2024, kan det gøres i starten af 2025, men der påløber renter. Fra den 1. januar til og med 1. juli 2025 skal der betales en dag-til-dag-rente, som for 2024 er fastsat til 5,3 % p.a. Reelt svarer det til knap 8 % før skat for de fleste, da renten ikke er fradragsberettiget.

Sammenlignet med det nuværende renteniveau er dag-til-dag-renten relativt høj. Hvis betalingen fx kræver et træk på en kassekredit, bør renten på kassekreditten sammenlignes med dag-til-dag-renten før skat for at vurdere, hvad der er mest fordelagtigt.

Indbetaling efter den 1. juli 2025

Betales restskatten efter den 1. juli 2025, pålægges der både et rente- og procenttillæg på yderligere 2 procentpoint, hvilket bringer den samlede rente op på 7,3 %. Det svarer reelt til en rente på knap 11 % før skat, da renten heller ikke her kan trækkes fra. Derfor har det stor betydning, om restskatten betales senest den 1. juli 2025, eller om betalingen sker efter denne dato.

“Hvis det er muligt, bør restskatten betales senest den 1. juli 2025. En effektiv rente på omkring 11 % før skat på restskatten for 2024 er betydeligt højere end det gældende renteniveau og kan derfor hurtigt blive en dyr løsning,” fortæller Søren Bech.

Indregning af restskat for 2024 i forskudsskatten for 2026

Hvis restskatten ikke er betalt senest den 1. juli 2025, vil op til 23.100 kr. med et rentetillæg på 7,3 % automatisk blive indregnet i forskudsskatten for 2026. Restskat, der overstiger 23.100 kr., inklusiv rentetillægget, vil blive opkrævet i tre rater i august, september og oktober 2025.

Overskydende skat

Hvis du skal have penge tilbage, får du en skattefri rentegodtgørelse på 0,6 %. For de fleste svarer det til knap 0,9 % før skat.

“Hvis du har betalt for meget i form af frivillig indbetaling af restskat, vil der ikke blive ydet en procentgodtgørelse af det beløb. Til gengæld får du godtgørelse, hvis du har betalt for meget forskudsskat. Dette kan du påvirke ved at foretage yderligere "skattetiltag" inden udgangen af 2024, jf. nedenfor,” siger Søren Bech.

Selvstændige erhvervsdrivende, der anvender virksomhedsordningen

Hvis restskatten hæves fra virksomhedsordningens konto, kan det være fordelagtigt at vente med at indbetale restskatten til starten af 2025. Dette skyldes, at beskatningen af det hævede beløb derved udskydes med et år, hvilket kan opveje det mindre rentetillæg i begyndelsen af 2025.

“Selvstændige, der anvender virksomhedsordningen, kan med fordel overveje at betale restskatten umiddelbart efter 1. januar 2025 – eventuelt kun et "konservativt beløb", altså et beløb, der er lavere end den forventede restskat. På den måde kan beskatningen af det hævede beløb udskydes til næste år,” siger Søren Bech.

Mulige ”skattetiltag” inden udgangen af 2024

Det er helt individuelt, hvad den enkelte ønsker at gøre for at minimere skatten, og naturligvis også, hvad der overhovedet er muligt så sent på året, samt hvilken skattebesparelse der kan opnås. Det kræver konkrete beregninger.

Pensionsindbetalinger

Du kan eksempelvis se på dine pensionsindbetalinger. Hvis du betaler topskat, vil det ofte være en god idé at foretage maksimal indbetaling på en ratepension. I 2024 er det maksimale indskud 63.100 kr. Hvis indbetalingen sker via din arbejdsgiver, så tjek, hvor meget der allerede er indbetalt, da det samlede maksimale beløb på 63.100 kr. gælder for både arbejdsgiverindbetalinger og private indbetalinger.

Derudover kan man, afhængigt af hvornår man forventer at gå på folkepension, opnå et ligningsmæssigt fradrag på pensionsindskud på op til 80.600 kr., hvilket i nogle tilfælde kan bringe den samlede skattebesparelse helt op på 60 %. Herudover er der også mulighed for at indbetale på en livsvarig livrente.

Tabsgivende aktier

2024 har generelt været et godt ”investeringsår”, så mange aktier har haft kursstigninger siden 1. januar 2024. Der kan dog være enkelte aktier, der er i tab i forhold til købsprisen. Hvis du har en positiv aktieindkomst og skal betale 42 % i skat af den, kan et fradrag for tab på aktier give en skattebesparelse på 42 %.

Det kan derfor overvejes at sælge de tabsgivende aktier for at reducere den skattepligtige aktieindkomst. Det er muligt at købe aktierne igen, men først efter et stykke tid. Skattemyndighederne kan ellers underkende transaktionen – salg og efterfølgende køb – hvis der ikke er en reel kursrisiko mellem salg og køb.

Gaver til velgørende formål

I 2024 kan du få fradrag for gaver til godkendte velgørende foreninger m.v. på op til 18.300 kr. Husk at oplyse dit CPR-nummer ved betaling til foreningen, så de kan indberette dit bidrag til Skattestyrelsen.

Skattebesparelsen er ca. 25 %, så hvis du indbetaler 1.000 kr., opnår du en skattebesparelse på ca. 250 kr.

Servicefradrag

For serviceydelser som fx vinduespudsning, almindelig rengøring og havearbejde i din helårsbolig eller sommerhus kan du i 2024 få fradrag på op til 11.900 kr. (inkl. moms) pr. person i husstanden. Ægtefæller og samlevere med fælles økonomi kan dele fradraget, uanset hvem der har betalt. Hjemmeboende børn, der er fyldt 18 år, kan også få fradrag, hvis de selv har betalt.

Husk, at arbejdet skal være betalt senest i februar 2025, for at det er fradragsberettiget. Det er vigtigt, at arbejdet kan dokumenteres med en faktura eller en skriftlig erklæring, og at betalingen er sket digitalt, fx via netbank eller MobilePay.

Du kan finde en generel orientering fra Skattestyrelsen her: Skattestyrelsen: Servicefradrag: https://skat.dk/borger/fradrag/servicefradrag/servicefradrag.

Vigtige overvejelser ved skattetiltag

De mulige skattetiltag, der er nævnt, er eksempler på, hvad man kan gøre inden udgangen af 2024 for at spare i skat. Hvad der er mest optimalt for den enkelte, afhænger ofte af konkrete beregninger.

“Vær dog opmærksom på ikke at indbetale for meget på en ratepension eller en ophørende livrente, da der ikke gives fradrag for beløb, der overstiger 63.100 kr. i 2024. Hvis der allerede er indbetalt for meget, kan fradraget flyttes til en livsvarig livrente. Dette kan dog medføre ”administrative udfordringer” – kontakt derfor din bank eller pensionsselskab, så du undgår risiko for dobbeltbeskatning,” afslutter Søren Bech.

Mest Læste

Annonce

10/12/2024

På blot 2 minutter fandt jeg den billigste bilforsikring til min nye bil, og der var mange penge at spare.