Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skattestyrelsen med opfordring: Undgå at betale skat to gange

Penge og økonomi

13/12/2024 05:10

J. Bøgen

Skattestyrelsen opfordrer de berørte borgere til at kontakte bank eller pensionskasse – styrelsen vil igen næste år sende påmindelsesbreve for at hjælpe borgerne.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Skattestyrelsen har ultimo november opgjort borgernes indbetalinger til ratepension i 2023. Opgørelsen viser, at 28.500 borgere fortsat har en indbetaling til ratepension på over 60.900 kr., der var fradragsgrænsen i 2023. 

I alt har borgerne indbetalt 239 mio. kr. over beløbsgrænsen, svarende til ca. 8.400 kr. pr borger.

Når en borger eller vedkommendes arbejdsgiver indbetaler mere til ratepension, end der gives fradrag for, risikerer borgeren at blive beskattet to gange af beløbet – både i indbetalingsåret og senere, når pengene skal udbetales.

For at forhindre denne dobbeltbeskatning, skal borgerne kontakte bank eller pensionskasse og lægge en plan for pengene, hvor det overskydende beløb typisk enten udbetales eller overføres til en anden pensionsplan som fx en livrente.

"Hvert år er der borgere, der ikke er opmærksomme på, at der bliver indbetalt mere på den enkeltes ratepension, end man kan får fradrag for. På den måde ender den enkelte med en dobbeltbeskatning, der kan undgås. Vi gør derfor borgerne opmærksom på det nu, så de kan få taget hånd om det allerede inden årsskiftet," siger underdirektør i Skattestyrelsen, Michael Medom Hansen.

I kalenderåret 2024 er fradragsgrænsen for indbetaling til ratepension på 63.100 kr.

På Skattestyrelsens hjemmeside skat.dk/pensionsfradrag er der en oversigt over de forskellige pensionsformer. Her er også en guide til, hvordan man rent praktisk håndterer for meget indbetalt ratepension. 

Breve øgede opmærksomheden

Selvom indbetalingen af ratepension er et anliggende mellem en borger og vedkommendes bank eller pensionskasse, gjorde Skattestyrelsen i 2024 en indsats for at gøre opmærksom på problemstillingen. I forbindelse med åbningen af årsopgørelsen for 2023 udsendte Skattestyrelsen breve til 32.000 borgere, der på tidspunkt for udsøgningen havde fået indbetalt mere på ratepension, end de kunne få fradrag for.

Som følge af brevudsendelsen havde 10.700 borgere ved opgørelsen i november ændret indbetalinger. Heraf havde 3.800 personer fået udbetalt et overskydende beløb på 52 mio. kr., og 6.900 personer havde fået overført et overskydende beløb på 103 mio. kr. til livsvarige ordninger.

Dette betød, at 27 pct. af borgerne med indbetalinger til ratepension over fradragsgrænsen sidste år ændrede indbetalinger mod blot 10 pct. året før, hvor Skattestyrelsen ikke sendte breve.

"Det er glædeligt at se. Selv om pensionsopsparing kan virke fjernt, er det godt købmandskab at forholde sig til. Derfor udsender vi også næste år breve til de borgere, der har fået indbetalt mere på deres ratepension, end der gives fradrag for," siger Michael Medom Hansen.  

Også borgere med en aldersopsparing kan med fordel være opmærksomme på deres indbetalinger frem mod årsskiftet, så der ikke indbetales over den fastsatte beløbsgrænse.

Indbetalingen i 2024 kan højst udgøre 9.100 kr., uden der skal betales afgift. Dog kan borgeren fra det 7. år før folkepensionsalderen indbetale op til 58.900 kr. i 2024 uden afgift. Afgiften er i begge tilfælde 20 pct. af indbetalingen over beløbsgrænsen. Aldersopsparing kan både indbetales via arbejdsgiver og via privattegnet ordning.

Trin guide til at undgå dobbeltbeskatning af din pension

Går du glip af fradrag?

Hvis du eller din arbejdsgiver har betalt mere ind på din ratepension, end du kan få fradrag for i et kalenderår, er du sandsynligvis gået glip af et fradrag. Du kommer til at betale skat af pengene igen, når de bliver udbetalt – medmindre du selv gør noget.

Tjek om du går glip af fradrag

Log på skat.dk/TastSelv og åbn din årsopgørelse(r). Er der et afsnit, der starter med ”Vær opmærksom på” vil der her stå, om du eller din arbejdsgiver har betalt for meget ind til en ratepension.

Er der betalt for meget ind, kan du typisk vælge, om du ønsker at

a. Få det overskydende beløb udbetalt

b. Opnå fradrag ved at få det overskydende beløb overført til en fradragsberettiget livrente. Vær opmærksom på, at fristen for at ændre i årsopgørelsen er den 1. maj i det 4. år efter indkomstårets udløb.

Kontakt dit pensions- eller pengeinstitut for at høre hvad dine muligheder er

Læs mere om reglerne på skat.dk/pensionsfradrag.

Mest Læste

Annonce

10/12/2024

På blot 2 minutter fandt jeg den billigste bilforsikring til min nye bil, og der var mange penge at spare.