Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Tilgængelig d. 12. november: Dette skal du have styr på i forskudsopgørelsen 2025

Penge og økonomi

07/11/2024 08:18

J. Bøgen

Forskudsopgørelsen kommer hvert år i november og bliver i år tilgængelig fra d. 12. november, hvor du kan se Skattestyrelsens bud på, hvordan din skat vil se ud i det kommende år. Den er baseret på de oplysninger, som Skattestyrelsen har modtaget for 2023 og 2024.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Selvom der kun er tale om en foreløbig skat – den endelige skat bliver først opgjort i marts/april 2026 for indkomståret 2025 – vil mange gerne betale den skat aconto, som de forventer at skulle betale, for at undgå restskat og renter.

Skattestyrelsen opfordrer derfor også til, at hvis der sker ændringer i din økonomi, bør du rette forskudsopgørelsen, så du løbende betaler den korrekte skat.

"Det er altid en god idé at gennemgå sin forskudsopgørelse for at se, om man betaler den 'rigtige' forventede skat. Der kan selvfølgelig ske ændringer i 2025, som gør, at man må ændre forskudsskatten, men det er altid en god idé at betale den forventede skat, så man undgår restskat," siger Søren Bech, skatteekspert i PwC.

Når du retter din forskudsopgørelse i TastSelv på Skat.dk, opdateres også dit skattekort, som automatisk bliver sendt til fx din arbejdsgiver, SU eller pensionsselskab. Og hvad skal du så rette? Listen er lang og ikke udtømmende, men her er nogle af de mest almindelige.

Gift, skilt eller gået på pension

Hvis der er sket ændringer i dine ægteskabelige forhold – fx at du er blevet gift eller skilt – vil der ofte være behov for væsentlige ændringer i din forskudsregistrering, fx som følge af salg eller køb af ejerbolig.

Er du gået på pension eller har modtaget efterløn, vil indkomsten for mange falde i forhold til arbejdsindkomsten, så skatten bliver lavere, og fradrag mistet, såsom beskæftigelsesfradraget.

Kørselsfradrag

Har du over 12 km til dit arbejde, kan du få et kørselsfradrag. I skrivende stund kender vi ikke kørselsfradraget for 2025, men i 2024 er det for de fleste 2,23 kr. pr. km mellem 25 og 120 km.

Bor du i en ”ydrekommune” eller på visse småøer, er fradraget højere. Fradraget beregnes automatisk, men har du skiftet arbejde, fået en anden bolig eller ændret dit arbejdsmønster, fx så du arbejder mere eller mindre hjemme, er der grund til at ændre det.

Renteudgifter

Mange har omlagt deres lån i boligen, måske købt ny bolig – helårsbolig eller fritidsbolig – eller solgt den gamle bolig. Måske har du optaget eller indfriet nogle forbrugslån.

Dette er typisk et punkt, hvor forskudsopgørelsen skal rettes.

"Mange har fået omlagt deres lån i fast ejendom i takt med faldende renter i samfundet. Det giver mindre rentefradrag. Hvis man ikke får ændret sin forskudsopgørelse, får man en restskat. Er der forskudsregistreret en for høj renteudgift på fx 20.000 kr., giver det for de fleste en restskat på ca. 6.600 kr.,” forklarer Søren Bech.

Renteudgifter indgår i kapitalindkomsten, og afhængig af om den samlet set er positiv eller negativ, svinger skatten mellem ca. 25 % og ca. 42 %. Er kapitalindkomsten samlet negativ, ligger skattebesparelsen på mellem ca. 25 kr. og 33 kr. for hver 100 kr. negativ kapitalindkomst.

Renteindtægter og afkast på investeringer

Det er typisk svært at spå om, hvad renteindtægterne og afkastet på investeringer bliver i 2025.

Afkastet afhænger i høj grad af, hvad der er investeret i – fx obligationer eller aktier.

Derudover er der usikkerheden omkring renteudviklingen og kursudviklingen på aktier i 2025.

"Når man står i november 2024, er det ikke muligt at forudsige, hvilke afkast man får i 2025. Det kan kun blive et skøn. Hvis afkastet bliver højere end forventet, har man mulighed for at indbetale restskatten inden årets udgang eller i starten af 2026 med en dag-til-dag rente,” siger Søren Bech.

Servicefradrag

Får du pudset dine vinduer, udført rengøring, børnepasning eller almindeligt havearbejde, kan du få servicefradrag. I 2025 er det maksimalt 12.400 kr. pr. person i husstanden (over 18 år).

Hvis du forventer at få udført serviceydelser i 2025, kan du lige så godt notere dem i din forskudsopgørelse.

Beskæftigelsesfradrag

Beskæftigelsesfradraget beregnes automatisk ud fra din lønindkomst, så hvis din lønindkomst er korrekt registreret, vil fradraget også være korrekt. Beskæftigelsesfradraget udgør i 2025 12,3 % af lønnen, dog maksimalt 55.600 kr.

Ejendomsværdiskat og grundskyld

Fra 2024 skal grundskylden også betales via forskudsskatten og ikke som tidligere til kommunen. Det betyder for mange et mindre fradrag på månedens skattekort og en højere trækprocent.

Yderligere pensionsindskud – navnlig i ”mellemskatteintervallet”

I 2026 får vi en ny ”mellemskat” på 7,5 %. Har man en indkomst i dette interval, er det en god idé at se på, om indbetalingen til pension kan/skal sættes op.

"Der er fradrag for indskud på rateordninger og livrenter i den personlige indkomst. Skattebesparelsen afhænger af indkomsten – ligger man under topskattegrænsen, er besparelsen ca. 37 %, og ellers omkring 52 %. Mit råd er: Kontakt dit pensionsselskab eller din bank, og få vejledning i, hvad der er bedst for dig," afslutter Søren Bech.

Mest Læste

Annonce

10/12/2024

På blot 2 minutter fandt jeg den billigste bilforsikring til min nye bil, og der var mange penge at spare.