Skal hash fortsætte med at være et ulovligt rusmiddel, eller skal det gøres lovligt for, blandt andet, at hive tæppet væk under bandernes økonomi?
Det er et spørgsmål, der igen og igen er oppe og vende her i lille Danmark, men faktisk er et af vores nabolande så langt i debatten, at deres regering har det som mærkesag at legalisere cannabis.
Siden Tysklands nuværende kansler, Olaf Sholz, vandt valget forrige år, har legaliseringen nemlig været en af den tyske regerings vigtigste mærkesager. Undervejs i valgkampen og ved selve valget trak det eftersigende mange unge stemmer, og den tyske regering har da også en plan klar for, hvordan legaliseringen skal foregå.
Først og fremmest skal både produktion, distribution og salg af cannabis i Tyskland udelukkende kontrolleres af staten.
Dernæst skal salget foregå fra licenserede butikker, for eksempel apoteker, og salget skal ledsages af kompetent rådgivning.
Planen er, at køb og besiddelse af cannabis skal være lovligt for alle over 18 år, og det skal være muligt at købe/besidde mellem 20 og 30 gram.
Kan ske allerede fra nytår
I slutningen af 2022 præsenterede Tysklands sundhedsminister sit udkast til et lovforslag, og det blev hurtigt stemt igennem af regeringen.
Blandt argumenterne for legalisering bruges den tyske regering mange af de samme argumenter, som bruges i debatten i Danmark, nemlig at det vil trække det økonomiske tæppe væk under de kriminelle bander og miljøer.
Samtidig vil man, ved at kontrollere produktionen og salget fra statslig side, kunne undgå, at der bliver tilføjet skadelige stoffer til cannabissen, der bliver solgt.
En ekstra bonus, som der ikke bliver snakket så meget om, er, at en legalisering af cannabis vil sørge for 35 milliarder kroner årligt til den tyske statskasse i form af momsafgifter, nye skatter og reducerede udgifter til at bekæmpe kriminalitet.
Derudover menes en legalisering også at kunne skabe op mod 27.000 nye arbejdspladser hos vores naboer i syd.
Håbet er, at det kan blive lovligt at købe cannabis i Tyskland allerede fra starten af 2024, men der er en ret stor forhindring, man først skal forbi.
Tommel op fra EU?
En legalisering af cannabis skal nemlig godkendes af EU, og det er langt fra sikkert, at det kommer til at ske.
Der er nemlig en række forbehold fra Tysklands nabolande, herunder Danmark, som tages med i overvejelserne, og rusmiddelkonsulenter herhjemme har ikke ligefrem armene oppe over hovedet over forslaget.
"Bekymringen er, at hvis man i Tyskland vælger at legalisere hashen, så sender det nogle signaler til specielt vores unge mennesker i de syddanske kommuner om, at det her nok ikke er så farligt, som vi andre måske ser det," siger John Hansen, der er SSP-koordinator i Aabenraa Kommune til DR.
Samtidig frygter andre eksperter og fagpersoner, at man vil se en stigning i besøgende på misbrugscentre i Danmark, hvis det pludselig bliver muligt at købe cannabis helt lovligt syd for grænsen.
Det fremgår ikke umiddelbart af lovforslaget fra Tyskland, om køb og besiddelse af cannabis også vil være lovligt for turister og rejsende.