I Danmark er der en markant regional forskel på, hvorvidt kvinder får tilladelse til en abort efter 12. graviditetsuge
Nye tal afslører, at mens kun fire procent af ansøgerne i Region Hovedstaden får afslag, stiger dette tal til 13 procent i Region Nordjylland.
Sundhedsminister Sophie Løhde fra Venstre kritiserer denne ulighed og foreslår en radikal ændring: at erstatte de regionale abortsamråd med et enkelt nationalt samråd.
Det skriver DR.
Er tiden løbet fra samrådene?
Denne opfordring kommer i kølvandet på, at 923 kvinder sidste år søgte om senabort, hvoraf 70 fik afslag.
Disse regionale samråd, som har eksisteret lige så længe som abortlovgivningen selv, består af fagfolk fra regionerne og har til opgave at vurdere ansøgninger om senabort.
"Jeg synes ikke, det er i orden, at der er forskel, alt afhængig af hvor man er bosiddende i landet," udtaler Løhde ifølge DR, og hun er klar til at diskutere en omlægning med Folketingets partier.
Forskningen støtter op
Forskningen understøtter behovet for en ændring.
Janne Rothmar Herrmann, professor i sundhedsret, kritiserer de nuværende regionale forskelle for at være i strid med intentionen om lige adgang til sundhedsydelser.
Hun påpeger, hvordan kulturelle forskelle mellem regionerne kan påvirke beslutningerne i abortsamrådene, hvilket kan føre til ulige behandling af kvinder afhængigt af deres bopælsregion.
Flere politiske partier er nu klar til at adressere problemet. Både De Radikale og Enhedslisten udtrykker støtte til enten at reformere eller helt afskaffe de regionale samråd. Enhedslisten går endda et skridt videre og foreslår at hæve abortgrænsen til 22 uger for at sikre kvinders ret til selvbestemmelse.
Norge, som har en abortlovgivning lignende Danmarks, står over for lignende udfordringer og overvejer også at oprette et nationalt abortsamråd.
En ny abortlovgivning forventes at blive indgået i løbet af foråret.