Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

FH med stort udspil: Vil skabe et retfærdigt pensionssystem

Politik

04/11/2024 09:00

J. Bøgen

I et nyt udspil foreslår Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) blandt andet at styrke Arne-pensionen, investere massivt i arbejdsmiljø og sporskifte.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

FH foreslår et nyt pensionssystem med fokus på tryghed og retfærdighed.

Spørgsmålet om pensionsalder og en værdig tilbagetrækning fylder meget for lønmodtagerne. Folkepension og mulighederne for en værdig tilbagetrækning er grundpiller i det danske velfærdssamfund. Men pensionssystemet slår sprækker.

I et nyt udspil fremlægger FH nu en pakke af forslag, der samlet skal skabe en mere tryg og retfærdig tilbagetrækning.

”Lønmodtagerne skal føle sig trygge omkring deres pension. Derfor ønsker vi i FH, at Arne-pensionen skal forbedres markant, og at der investeres i et langt bedre psykisk og fysisk arbejdsmiljø. Det skal også være lettere at skifte spor i løbet af arbejdslivet, hvis man har et arbejde, der slider på krop og sjæl,” siger FH-formand Morten Skov Christiansen

I udspillet lægger FH samtidig op til, at pensionsalderen skal stige langsommere end planlagt. Det er økonomisk ansvarligt, og det vil øge retfærdigheden på tværs af generationer. 

”Vi ved, at næsten 4 ud af 5 lønmodtagere under 50 år er bekymrede for, om de kan holde frem til pensionsalderen. Det skaber utryghed. Derfor ønsker vi at tage toppen af stigningen. Med vores model vil personer i 30’erne kunne gå på pension op til to år tidligere, end der er lagt op til i dag,” siger Morten Skov Christiansen.

Bedre forebyggelse er en forudsætning for længere arbejdsliv 

Men hvis pensionsalderen overhovedet skal stige, er det nødvendigt med massive investeringer i et bedre fysisk og psykisk arbejdsmiljø. 

”Smertestillende medicin må aldrig blive en forudsætning for at kunne passe et arbejde. Vi må heller ikke acceptere, at stressepidemien bliver ved med at vokse sig større.

Vi er nødt til at gøre meget mere for at forebygge både fysisk og psykisk nedslidning, hvis en stigende pensionsalder overhovedet skal være realistisk,” understreger Morten Skov Christiansen. 

Som en del af forebyggelsesindsatsen foreslår FH også en ny ret til sporskifte. Den skal være målrettet lønmodtagere mellem 45 og 60 år, der efter mange år på arbejdsmarkedet har behov for at skifte branche. Det skal understøttes med en langt højere ydelse end den SU, man kan få i dag. 

”Mange lønmodtagere med hårde job kan få rigtig meget ud af at skifte branche, men det er ikke realistisk at gå på SU i flere år, hvis man har familie, hus, bil og meget andet.

Det er vi nødt til at respektere. Ellers får vi ikke folk til at skifte spor, selvom det ville være det bedste både for den enkelte, for virksomhederne og for samfundet,” siger Morten Skov Christiansen. 

Alle fortjener en værdig tilbagetrækning 

En lige så vigtig forudsætning for en stigende pensionsalder er gode og trygge muligheder for at trække sig tilbage før folkepensionsalderen, hvis man har brug for det. Derfor vil FH styrke Arne-pensionen markant.

Det skal gøres ved at udvide varigheden med ét år, hæve ydelsen med cirka 3.000 kroner om måneden og give bedre muligheder for at arbejde ved siden af. Og seniorpensionen skal bevares som i dag.

“Flere lønmodtagere skal tilbydes et sikkerhedsnet. Det bliver der kun større behov for med en stigende pensionsalder. Samtidig er ydelsen i dag så lav, at Arne-pensionen ikke giver den nødvendige tryghed, så derfor skal vi se på satsen,” siger Morten Skov Christiansen. 

Endelig skal der være bedre mulighed for, at de seniorer, der ønsker det, kan blive på arbejdsmarkedet.

Derfor ønsker FH at gøre det lettere at trække sig gradvist tilbage og gøre mere for at få ledige seniorer tilbage i arbejde. 

”I dag er det desværre sådan, at seniorer har meget større risiko for at blive langtidsledige, hvis de mister deres job. Det er meningsløst, at dygtige og erfarne kolleger føler sig nødsaget til at gå på pension, fordi der ikke bliver gjort nok for at hjælpe dem tilbage på arbejdsmarkedet,” siger FH-formanden. 

Download udspil: Fremtidens pensionssystem: Trygt, retfærdigt og ansvarligt

Mest Læste

Annonce

27/01/2025

Hjælper dine indkæbsvaner med at forebygge udvikling af kræft?