Brancheforeningen DiaLab klager nu til Klagenævnet for Udbud over Region Midtjylland.
Baggrunden for klagen bunder i, at regionen på vegne af alle de danske regioner indkøbte kviktest uden at sende indkøbene i udbud.
I løbet af godt 10 måneder i 2021 indkøbte Region Midtjylland kviktest uden udbud for omkring 2. mia. kr. Det skete med henvisning til en katastrofebestemmelse i udbudsloven, oplyste justitsminister Mattias Tesfaye (S) i et samråd i juni.
Men DiaLab mener ikke, at betingelserne for indkøb uden udbud til fulde har været opfyldt, hvorfor indkøbene helt eller delvist har været ulovlige.
Spildte skattekroner
Sekretariatschef i DiaLab, Henrik Lundgaard Sedenmark, kalder det dybt bekymrende, at sagen alene er kommet frem, fordi Politiken begyndte at grave i sagen.
"Indkøbene uden udbud kan have betydet, at der ikke er indkøbt det bedste udstyr til den bedste pris. I værste fald kan der være spildt milliarder af skattekroner – det er nødt til at komme frem i dagens lys," siger han.
Både justitsminister Mattias Tesfaye (S) og sundhedsminister Magnus Heunicke (S) har afvist at foretage en uvildig undersøgelse af, om indkøbene var lovlige. Men Henrik Lundgaard Sedenmark vil alligevel have sagen undersøgt.
"De indkøb af bl.a. test og værnemidler, der er foretaget uden udbud under corona-pandemien, er helt ude af proportioner. Der er derfor behov for, at vi nu får afklaret, om der var hjemmel til de indkøb der er foretaget, eller om indkøbene var ulovlige."
Brug for automatisk kontrol
DiaLab mener, at sagen viser, at der både er behov for en præcisering af udbudslovens muligheder for at købe ind via ”katastrofe”-paragraffen, og at der er behov for en automatisk og uafhængig kontrol af de indkøb, der foretages med baggrund i bestemmelsen.
Henrik Lundgaard Sedenmark mener, at det er urimeligt, at sådanne indkøb opdages tilfældigt, og at det så er op til private virksomheder at bruge tid og ressourcer på at indgive en klage for at få afklaret, om der er sket noget ulovligt.
Foruden Region Midtjyllands indkøb af kviktest for 2 mia. kr. har adskillige andre offentlige myndigheder også foretaget coronaindkøb uden udbud. DiaLab vurderer, at der er tale om indkøb for mindst 15 til 20 mia. kr.